2009-01-31
17:07:53

Biltvätt & fest

Ett kort inlägg, med ytterligare en snabb sammanfattning av min dag ;)

Sovmorgon, biltvätt (så jag får låna den imorgon till matchen) och nu är det dags för 20-årsfest för min kusin :)

Vi hörs senare ikväll!

2009-01-30
22:13:50

Stilmall: margin

I de fall jag har hjälpt till med bloggdesign, och då främst problem med koder, har jag upptäckt att många har en förkärlek för att använda sig av alla möjliga sorters koder. I det här inlägget tänkte jag ta upp en av de enklaste funktionerna, närmare bestämt margin.margin styr som ni kanske förstår marginalen runt ett objekt. Objekten kan vara allt från text och länkar till hela menyer och liknande.

I stilmallen står margin utskrivet så här:
#exempel {
margin: 10px 3px 5px 20px;
}

Exemplet överensstämmer även med bilden till höger, som visar vilken del som styr vad. För den som inte förstår sambandet kommer här en förklaring hur det fungerar:

margin: (upp)px (höger)px (ner)px (vänster)px;

Som med alla inställningar i stilmallen ska även margin alltid avslutas med ett semikolon (;) för att den ska fungera korrekt.Som avslutning kommer det vanliga meddelandet om att ni gärna får kommentera mitt inlägg, och fråga om ni inte förstår! Ni kan antingen kommentera eller skicka ett mail, både och går bra :)

2009-01-30
21:07:01

Ombyggnad

Dagen har inneburit en väldig blandning av händelser, men det är inget jag ska skriva ett jättelångt inlägg om. Jag tänkte istället göra en snabb sammanfattning, here we go:

Försening, självstudier(=kortspel), korv med bröd & mos, profilklädeskoncept, gitarrsträngar, analogt foto, blogghjälp.

Det där är vad jag kallar sammanfattning, men frågan är hur mycket ni läsare fattar av det jag skrev.. Så, ni får helt enkelt kommentera och fråga om det är något speciellt ni undrar över :)Jag håller förresten på att göra om bloggen lite grann, eftersom jag nu "lanserat" den som Tips & Trix (Bloggdesign & Photoshop). Detta är dock förändringar som ni inte kommer se, eftersom all kodning och liknande sker lokalt på min dator och min wamp-server.

När jag ändå är igång med denna justering, har jag fixat så jag har en speciell blogg-mail också. Den är till för er som har frågor/funderingar/tips som ni vill dela med mig. Det fungerar lika bra att kommentera, men troligtvis kommer jag svara via mail. I fortsättningen når ni mig på: tipstrix.blogg@gmail.com

2009-01-29
23:17:31

Lyckat plugg

För en gångs skull lyckades jag sitta i cafeterian på skolan och plugga, utan att bli särskilt störd, och därmed få en hel del saker gjorda :). Det viktigaste jag blev klar med var match-administrationen på www.hkhok.se, ett steg närmare en "självständig" sida.

En anledning till att det blev bra var kanske att det inte fanns så mycket elever kvar på skolan, och dessutom stannade jag en timme extra efter skolan var slut. Då blev skolan helt plötsligt en riktigt bra miljö att plugga i.. Rätt sällskap och en bra plan för vad man ska göra, så löser sig det mesta :)

Kom hem och kodade vidare, lite finjusteringar så att allting fungerar som det ska. Därefter blev det handbollsträning i två timmar, så ikväll somnar jag nog relativt tidigt, även om det inte riktigt känns så nu.

Blev förresten uttagen till a-lagsmatchen nu på söndag, H78 Sölvesborg borta. Totalt 3½ timmes resa för 2x30 minuters match, men det är kul med handboll! (Fick även ta på mig att köra, så man får inte vila heller..)Slutligen till en liten bra utveckling, jag har skrivit om två guider på Lari's DesignaDinBlogg, och han håller på att flytta dem till det nya systemet. Här är de gamla länkarna (som fortfarande fungerar): inlägg1 & inlägg2

2009-01-29
13:56:01

Tågförseningar

Vaknade sent i morse, och fick stressa för att hinna med tåget. Tog mopeden i till stationen, och hade då två minuter på mig att hinna till rätt spår. Gick dock in och kollade snabbt inne i väntrummet, så att jag skulle märka en eventuell försening. Det visade sig att jag inte behövt stressa, eftersom tåget var en kvart försenat.

Tur att det var just idag åtminstone, så att det inte var någon dag där man kommit i god tid :)

Det där med förseningar är väldigt tråkigt i övrigt, men Öresundståg sköter åtminstone trafiken bättre än SJ. Tågen är oftare i tid, och tidtabellerna har blivit bättre :)


2009-01-28
22:20:15

Lite photoshop

Nu har jag ju kallat min blogg för Tips & Tricks, men saknar egentligen tips till Photoshop. Nu vill jag gärna att ni kommenterar och berättar om era problem/frågor/funderingar kring Photoshop.

Här är en bild från november 2007, som är en av mina absoluta favoritbilder:
Bilden föreställer en kedja som hängts upp i en gren efter stormen Gudrun 2005. Troligtvis kommer kedjan från någon skogsmaskin som arbetade i skogen.

Klicka på bilden för att se den i större format, och jag antar att jag måste påminna om att alla bilder som publiceras på min blogg, med någon form av copyright-stämpel, är förbjudna att kopiera utan min tillåtelse!
Är du intresserad av att använda någon av mina bilder? Glöm inte fråga!

2009-01-28
20:44:28

13 timmars blogguppehåll

Så här blir en dag med enbart en lektion på Drottning Blankas gymnasieskola i Halmstad ;) Man har sin lektion, som till största del består av självstudier, sedan blir det lite onlinespel i datorsalen.

Därefter var det dags för elevrådsmöte, där jag som vice sekreterare fick rycka in och skriva.. Jag hade rätt i mina tankar om att det skulle bli mycket diskussioner kring eventkvällen, men det blev även en del diskussioner om lärare, betygssättning och så vidare. Det behövs nog elevrådsmöten lite oftare på vår skola, så slipper vi sitta i nästan 1½ timme och diskutera varje gång ;).. Däremot är det positivt, för har man ett elevråd ska det ju finnas till för att kunna diskutera saker, även om jag inte riktigt tänkt mig att jag skulle behöva skriva under dagens möte :P

Efter mötet blev det lunch, grönsakspytt. Vad är det för nåt liksom? Antingen gör man ordentlig mat, eller så kan man lika gärna låta bli. Tur att det var tzatsiki till, så att maten smakade nåt i alla fall.

Som jag skrev i morse hade jag ju tänkt fixa en del med mitt projektarbete, men det misslyckades ganska kapitalt. Dels skulle elevrådsprotokollet renskrivas, och sedan kom det annat mellan. Det slutade med att ingenting skrivits, men det tar jag igen nu ikväll :)

Dagen avslutades med att ett antal elever från skolan stack till Espresso House och fikade vid 16, och därefter tog jag tåget hem.

2009-01-28
07:20:29

Morgoninlägg

Blev klar lite tidigare än planerat, och hinner därför med att skriva ett kort inlägg så här på morgonen innan jag ska åka till tåget/skolan. Det kommer antagligen inte hända speciellt många gånger, men just idag hann jag :P

Har bara en lektion idag, rättskunskap, och sedan elevrådsmöte. Det kan nog bli ganska bra diskussioner där angående eventkvällen samt en, i mitt huvud planerad, spel-/filmkväll. Ska bara höra med några av mina klasskamrater med en filmblogg som projektarbete om de vill vara med och driva igenom den kvällen.

Efter elevrådsmötet ska jag nog stanna kvar på skolan lite extra, så att man får gjort någonting på sitt projektarbete också. Här hemma får man bara för sig att göra en massa annat!

Nu är klockan 07:20, och det är dags att åka till tåget ;) Vi hörs senare!

2009-01-28
01:41:39

Tips & trix

Vad tycker ni om min nya header? Jag gillar den starkt :)

Jag som inte brukar ha så bra fantasi, kom för en gångs skull på vad jag skulle kalla min blogg ;) Tips & trix blev resultatet.. Egentligen var det meningen att det skulle vara "tricks", men det blev inte symmetriskt :P

Som det kontrollfreak jag är, eller åtminstone väldigt logisk människa, så ville jag ha &-tecknet centrerat, och lösningen blev "trix"..

Så, nu är min blogg officiellt en webbdesign/photoshop-blogg, så bara ställ de frågor ni har, så ska jag svara och skriva inlägg som bara den..

Nu blir det sängen, ska vakna om 5 timmar :o

2009-01-28
00:04:54

Krånglig kod

Har hjälpt ett antal personer med deras bloggar och olika former av problem med kod- och stilmallar. Det som förvirrar mest är ofta väldigt lång och krånglig kod, efter många små justeringar, infogningar av olika nya, "häftiga" funktioner och liknande.

Mitt tips till alla är att ordna upp i koden, gör den mer lättläst, så att man från varje gång kan se precis vad som ska tas bort / läggas till, utan att det förstör allting!

Dessutom är det smart att inte bara slänga in all ny kod på en gång, och sedan spara kodmallen, utan ta det steg för steg. Visst, det tar kanske 5 minuter extra, men du slipper istället allt krångel som skulle kunna uppstå om det blir fel! :)

Jag hjälper fortfarande gärna till, men med en kod som är lättare att läsa/förstå, så kan jag hjälpa fem på samma tid som jag idag kanske hjälper två..Jag har också skaffat en fin bildlänkning, som alla "större" bloggar har..

Vill du ha den på din blogg? Kopiera det som finns i rutan, och sen klistrar du in den på valfritt ställe på din blogg :)Det du klistrar in ger följande resultat:


2009-01-27
23:12:24

Mina vanligaste ord

Hittade en rolig länk, efter att Caroline kommenterat på min blogg..Wordle kan du få reda på vilka ord du använder oftast i bloggen, när de vanligaste svenska orden är borträknade (t.ex. i, och, så, på mm.).

Tydligen använder jag mig av just "idag" väldigt mycket, vilket jag har väldigt lätt att förstå. Det blir ofta så att man skriver just det i början av texter, och som sammanfattningar :)

2009-01-27
16:23:25

Vilodag

Det är väldigt skönt att sova länge :) Vaknade vid 12 idag, och snoozade till kvart i 1.. Snooze-funktionen är verkligen perfekt på lediga dagar, men idiotisk när man har någon tid att passa ;)

Spenderade gårdagskvällen med att justera Malins blogg [länk] och det är roligt att kunna hjälpa till med bloggdesigner :) Det är fler som vågar fråga och kommentera med olika frågor också, vilket är väldigt skoj. Alla kommentarer som kommer in är roliga :D

Nu ska jag fixa till några inlägg från DDB, och sedan ska jag iväg och klippa mig :)

2009-01-27
00:53:57

LEEEDIG

I vanliga fall är jag en nattmänniska, som kan vara uppe till 1-2 ganska lugnt. Men idag är det annorlunda. Man kan vara uppe utan att få dåligt samvete och känna sig trött i skolan imorgon.

Vet inte hur många som har kollat på mitt schema för den här veckan, men jag är i alla fall ledig imorgon, vilket är väldigt skönt :) Det lär bli lite bloggdesign, projektarbete och en massa sömn typ :D. Man måste ju ta igen det man inte sover på kvällen ;)

Nu ska jag dock lägga mig i sängen, och titta på slutet av Jordan - rättsläkare och sedan på Numbers, min favoritserie :) Därför säger jag godnatt för idag, så hörs vi någon gång imorgon :)

2009-01-26
19:05:02

Lägg till en footer

Bloggen är het idag ;) Mycket tack vare länkningen från Lari (Designa Din Blogg).

Måste också tacka för alla kommentarer jag fått, det är jättekul att läsa och svara, det ger mig inspiration att skriva många inlägg :)Nu ska jag svara på en fråga som Malin ställde:
"Hur gör man en footer?"

Det finns många olika sätt att göra detta på, men det absolut enklaste enligt mig, där du slipper göra en massa anpassningar, är att skapa en ny "del" i stilmallen.

Detta gör du på följande sätt:
 1. Öppna din stilmall genom att logga in på bloggen, klicka på Design och sedan "alternativt redigera din befintliga stilmall."
 2. Därefter kopierar du hela koden som tillhör "#header", alltså från öppningsklammern ({) till avslutningen (}).
  Anledningen till detta är för att den koden redan är anpassad till din bloggdesign.
 3. Skapa lite utrymme strax under "#content".
 4. I utrymmet du har skapat skriver du nu "#footer" (eller vad du vill att din footer ska ha för div-id).
 5. Därefter anpassar du koden till det din footer ska innehålla i form av bakgrundsbild, höjd och liknande. Det mesta är trots allt klart tack vare kopieringen av header-formateringen.
 6. Slutligen är det enda du har kvar att lägga till din footer på bloggsidorna, vilket innebär att du ska infoga följande kod precis efter din <div id=content>-tagg är avslutad med </div>:
<div id=footer></div>Jag hoppas att guiden är tillräckligt utförlig, så att ni lyckas lägga till er egen footer. Uppstår det problem, eller det är något ni inte förstår, skriv till mig så att jag kan förklara bättre så att ni lyckas :)

2009-01-26
18:16:42

Jag är en vinnare :)

Åkte tåget hem vid 16:04, och fick inte tag på någon som kunde skjutsa mig hem. När jag till slut hade bestämt mig för att gå hem, kom jag på att jag faktiskt har ett kombinerat buss-/tågkort, och att jag därmed kunde åka buss hem..

Självklart går det inga bussar från Laholm till Mellbystrand, utan man får ringa till typ färdtjänst och be dem boka en taxi åt en, som bussersättning. Det är ganska skönt att åka taxi hem, utan att behöva betala någonting alls, förutom tågkortet..Väl hemma loggade jag in på datorn, och kollade min mail.. Där var flera nya kommentarer på bloggen (alltid lika roligt!), lite reklam men även ett med rubriken "Grattis Jonas".

Först var jag lite misstänksam eftersom det mycket väl skulle kunna vara ett skräppostmeddelande som lyckats komma igenom "brandväggen". Till slut bestämde jag mig ändå för att öppna det, och vilken tur att jag gjorde det :)

För ett par dagar sedan anmälde jag mig till en tävling på www.ptz0n.se lite på skoj. Vinsten bestod av "How to Be a Rockstar WordPress Designer" (värde $29), och jag kände att det kunde vara en trevlig utveckling på min webbdesignkarriär.

Det gällde att ha den mest innovativa motiveringen, något jag lyckades med:

"WordPress är det bästa publiceringsverktyget som jag känner till, det har samma potential som t.ex. Wikipedia och Firefox, genom sin öppna källkod och möjlighet att fritt utveckla "programmet". Dessutom är det den plattform som ger bäst möjligheter för användaren att utveckla sin egen sida.

Känner mig säker på både XHTML, CSS och någorlunda på PHP, så en sådan här bok hade varit guld värd för mig :)"


Slutligen kommer en bild på bokens framsida, och det är väl en ganska bra bild på hur jag känner mig just nu.. ÖVERLYCKLIG, härligt att känna sig som en vinnare :D2009-01-26
15:27:33

Välkomna hit!

Efter länkningen från DDB (Lari) så har jag fått en hel del nya besökare till bloggen :) Mycket trevligt :D

Ni får gärna skriva frågor/funderingar och liknande kring webbdesign, bloggar eller Photoshop, så ska jag nog kunna få till ett inlägg med en förklaring.. Vissa av frågorna kommer jag nog antagligen ta med till DDB också, när det gäller att skriva nya inlägg där.

Nu ska jag snart åka hem från skolan, och sätta igång med förnyelsearbetet av de gamla inlägg som möjligtvis är föråldrade på DDB..

Ha det bra så länge, och glöm inte kommentera! :D

2009-01-25
22:44:06

Vecka 5

Har ju gjort som en liten veckotradition att alltid visa mitt schema för kommande vecka, så här har ni mitt schema för vecka 5. Det är som vanligt inte speciellt krävande ;)


2009-01-25
22:14:49

"Dålig bloggdag" - boooring

Det läser man allt som oftast på alla möjliga bloggar, och som webbdesigner är det ungefär samma sak som att lägga upp en sida där det står: "Uppdatering pågår" eller "Finns ingen information för tillfället, men det kommer snart"..

Jag tror att ni förstår poängen ;). Jag har inte heller varit så aktiv på bloggen varken idag eller igår, men det har ju sina anledningar.. Jag har ett litet samarbete på gång, som kan bli riktigt skoj att hålla på med..Dessutom har jag nu lagt upp mitt CV på internet, genom att låna lite utrymme av min kompis (en sida jag är webmaster för). Kom gärna med kritik, oavsett om den är positiv eller negativ så gör den nytta, så länge den är konstruktiv!

Här kan ni läsa mitt CV: länk

2009-01-25
13:35:00

Lagerstilar / styles

Min text om att jag ville ha kommentarer verkar ha lyckats, för det är fler av er som läser som även kommenterar, roligt :D Det hade varit ännu roligare om ni också kunde börja bevaka min blogg, och bidra med frågor/idéer om lite olika photoshop- / webbdesigntips jag kan skriva och förklara.

Fick en sådan fråga av Moira, där hon undrade var man kunde ladda ner nya lagerstilar / styles till Photoshop.

Mitt bästa tips är att använda sig av deviantART, som är världens största konstcommunity på internet. Där kan man hitta många intressanta bilder/penslar/lagerstilar som olika personer har skapat.

Här är några direktlänkar till Photoshop-delar:
Självklart kan du söka själv på sidan, om det är något specifikt du är ute efter.

Fråga mig om ni har några funderingar angående bloggdesign, webbdesign eller Photoshop så kan jag skriva ett inlägg och förklara närmre :)
Det är ni läsare som gör den här bloggen bättre med tips mm.

2009-01-25
13:21:48

Söndag morgon

När det är helg vill jag ha helg, inte en massa måsten och saker att göra hela tiden. Det ska vara avkoppling från veckodagarna med skola och träningar mm.

Idag hade vi dock en träning inplanerad 09:30 - 11:00, något som inte riktigt gladde mig, som den nattmänniska jag är. Dock lyckades jag släpa mig upp, trots att klockan inte ringde (?), och ta mig in till Laholm. Tränade i 1½ timme, åkte hem, städade lite till (det jag hade kvar från igår) och nu ska jag äta lite innan det är dags att åka in och döma två matcher.

Ska bli skönt att äntligen få ha helg efter dömningen, även om jag ska skriva lite blogginlägg och fixa lite med mitt projektarbete. Imorgon blir det dags för skolan igen, ska lägga ut mitt schema för nästa vecka lite senare :D

2009-01-24
23:32:14

Bloggen bortglömd?

Nejdå, jag har inte glömt bloggen.. Eller kanske lite.. Har inte varit speciellt mycket vid datorn idag, det har varit städning av rummet, handbolls-VM på tv mm. :)

Under dagen har jag t.ex. gjort en egen sida för mitt CV, som jag sedan ska publicera på internet :). Det gäller att ligga steget före när man ska söka jobb, så att man står ut från mängden. Jag ska ladda upp sidan så fort som möjligt, så att jag kan länka och visa hur mitt CV ser ut.

Imorgon ska jag ta tag i bloggandet, efter min morgonträning och mitt handbollsdömande. Har ju lovat att skriva om vilka olika alternativ som finns att ändra i stilmallen, och dessutom en fortsättning på min Lumpen-resa...

Jag hoppas att det kan bli fler som följer min blogg i fortsättningen, så att man känner att det verkligen är någon man skriver för, och inte bara rakt ut i ingenstans :P

Kommentera gärna, oavsett inlägg, så att jag märker att ni varit här :)

2009-01-23
19:57:28

Spelkväll

Skolan idag var ganska lugn.. Vi spenderade våra fotolektioner i källaren och jobbade i mörkrummet med våra lådkameror. Det var roligt och intressant med olika exponeringstid och även negativ och liknande.

När jag kom hem märkte man av att allt mörker gjorde en trött, för jag somnade direkt när jag kom hem och sov i ungefär en timme. Därefter blev det lunch, och så var man relativt pigg igen :)

Har fått två olika inbjudningar om spelkvällar ikväll, så nu ska jag hoppa in i duschen och besöka den ena :) Tråkigt att behöva säga nej till den andra, men det kan vi ta igen :D Ska försöka ordna så att vi kan använda skolan som spel-/filmlokal en kväll/natt innan vi åker till Mallorca.. Det kan bli riktigt roligt :)

2009-01-23
19:44:50

Byta teckensnitt

Fick ytterligare en fråga av Sandra, där hon undrade var och hur man ändrar teckensnittet till något man själv vill ha. Ska försöka förklara detta nu.Som jag har berättat tidigare är det stilmallen som ska ändras när det gäller att ändra teckensnitt.

I blogg.se's stil- och kodmallar är menyn skriven mellan taggarna <div class="nav"> och </div>. Detta innebär att det som justerar teckensnittet där är just de delarna i stilmallen som heter någonting med .nav.

I min kodmall, och jag antar att det ser likadant ut i många andra (om inte alla), finns dessa olika formateringarna:
 • .nav
 • .nav ul
 • .nav li
 • .nav li a
 • .nav li a:hover
Som jag förklarat i tidigare inlägg styr dessa olika saker, där ul och li har med punktlistor att göra, och a och a:hover med länkar. Dock gäller samma sorts formatering här som med all annan ändring av text.Jag antar att det härifrån är ganska lättförståeligt att ändra, men jag gör gärna tillägg i guiden om någon känner ett behov av det. Skriv en kommentar och berätta det för mig, så fixar jag det omgående.

2009-01-23
00:26:06

Sverige - Kroatien

Kom hem från eventkvällen, efter att ha kört via Laholm och släppt av lite elever på skolan, och satte mig direkt för att kolla på Sverige - Kroatien i handbolls-VM.

Jag kom in vid ställningen 7-7 efter ungefär 15 minuter. Då hade Sverige redan gjort en bättre öppning än vad Spanien gjorde i gårdagens match. Sverige såg ordentligt taggat ut, och lyckades även överlista det kroatiska försvaret samt målvakt.

De spelade jämnt fram till halvlek, då ställningen var 14-13. Efter paus hade Sverige en tung period, och Kroatien ryckte ifrån till 20-16. Dock kämpade de sig in i matchen igen, och var riktigt på gång. Tyvärr har Sverige för få spelare som kan spela på så här hög nivå.

Ett speciellt stort minus till Kim Andersson, som jag i princip tycker kan åka hem. Han har under hela VM så här långt tagit i snitt 2 avslut per match. Av dessa har hälften blivit mål. Detta är rent katastrofalt om man ser till vilken världsstjärna han borde vara, speciellt efter sina stora framgångar i Kiel. I landslaget blir han dock helt låst, och kan inte uträtta något mer än sidledsspel.

Oscar Carlén fick idag spela försvar på högernio-positionen, eftersom Kim tidigt i matchen (22 min) redan hade två utvisningar och förbundskaptenerna ville inte riskera ett rött kort på lagkaptenen. När Oscar någon enstaka gång följde med upp i anfallet var det ofta skott eller en stenhård satsning som gällde. Man märkte en stor skillnad mellan viljan hos Kim och viljan hos Oscar. Mitt råd till förbundskaptenerna blir alltså att:

Skicka hem Kim Andersson, om inte till Sverige så åtminstone till bänken, och LÅT OSCAR CARLÉN SPELA!


Jonas Larholm, en "glömd" stjärna som verkligen slagit igenom på nytt!


2009-01-22
22:51:05

Lång dag...

Först och främst måste jag berätta hur chockad jag blev när jag kollade på klockan innan jag la mig igårkväll. Den stod på 23:00, vilket inte har hänt mig på väldigt länge, om man inte varit sjuk eller så förstås. Väldigt spännande upplevelse, även om jag inte somnade förrän halv 2 ändå ;)

Nu till vad som hänt idag..

Öppet hus/Eventkväll på skolan, 18-20, så hela dagen gick i princip åt till att förbereda det. Hade tyska mellan 10 och halv 12, där vi gjorde färdigt vår plansch om Österrike. Glömde ta en bild på slutresultatet, men det kan ni få imorgon.

Därefter var det lunch, och planerat att det skulle vara rättskunskap. Dock blev lektionen inställd, på grund av lektionskrock med matte C (ett ämne som jag redan läst klart, hur skönt som helst :D ).

Först planerade jag att åka hem direkt vid 12, för att få en lugn eftermiddag. Dock var det mycket förberedelser med olika presentationer och liknande som skulle bli klara. Det slutade med att jag åkte hem vid 16, och ändå var inte allting klart :o

Kom hem vid halv 5, åt snabbt för att sedan åka in till skolan igen vid 5. Där hade det inte skett några framsteg alls när det gäller planering och förberedelser, så på den sista halvtimmen var det bara att slänga ihop all teknik och alla presentationer på en dator för att överhuvudtaget lyckas genomföra kvällen. Allting på skolan ska ordnas i sista sekunden, åtminstone när det gäller såna här evenemang.

Det var några få som lyckades ordna sina presentationer så att de blev ordentliga, däribland måste jag räkna in min och Johans om Ung Företagsamhet och vårt företag. Den presentationen vi gjorde är jag riktigt nöjd med, och man får väl säga att det beror på vårt nära samarbete under ett helt läsår med företaget..

Nu blev det här inlägget väldigt långt, men ni som orkade läsa allting får en kanelbulle som tack :) Det var vad som bjöds på dagens eventkväll.


2009-01-21
21:16:37

Google-sökning

När jag har hållt på med förberedelser inför eventkvällen imorgon har jag ju satt ihop en del presentationer. Behövde en bra bild på skolan, och när jag lite snabbt skulle söka på Google fick jag en lite spännande första-träff :)

En bildsökning på Google efter "Drottning Blankas gymnasieskola" resulterar nämligen i det här:

        
Det är jag som står till höger, på båda fotona.

För er som inte fattar någonting av detta, kan jag berätta att det är två foton från SM i Ung Företagsamhet i Stockholm 2008. Där tävlade jag och min "kollega" med vårt UF-företag PhoneJoJ. Här kommer antagligen den vanliga reaktionen där folk undrar varför vi heter JoJ och inte JoY..

Anledningen till detta är väldigt enkel, förkorta våra namn så blir det den simplaste sak i världen:
Jonas och Johan => JoJ
Självklart hade vi en liten tanke på ordet Joy, men när vi kunde göra en liten ordlek blev det hela ännu bättre :D

PS. Hemsidan och UF-företaget har lagts ner, precis enligt de regler som Ung Företagsamhet har. Dock lämnade vi företaget med en vinst på cirka 20 000 kr

2009-01-21
21:05:20

Ketchup är överskattat

Antar att jag kommer få en hel del kritik för detta inlägget, men detta är min blogg och mina åsikter :D

Anledningen till att jag skriver detta är Blondinbellas senaste inlägg, länk, där hon anser att ketchup är underskattat. Som ni säkert förstod från rubriken håller jag inte riktigt med..
Ketchup är ett substitut, en fejkprodukt, för vanlig tomatsås. Ketchup innehåller färgämnen, lite olika E202 och annat skit som man inte ens vet vad det är, och sen en massa socker. Varför kan man inte bara hålla sig till vanliga, färska tomater som går att köpa i affären? Mosa dem och krydda lite istället, så får man både nyttigare och godare mat.

Tyvärr är vårt samhälle alldeles för färdigproducerat, det är Mamma Scan som tagit över matlagningen i Sverige. Väldigt tråkigt, eftersom de flesta klagar på att befolkningen bara blir mer och mer överviktiga, vilket leder till miljardstora kostnader för samhället varje år. Hade folk istället för att klaga lagat ordentlig mat hemma, utan att köpa färdigproducerat, hade den trenden troligtvis minskats.Ett annat effektivt sätt är att laga skolmat till hela Sverige, för med den matkvalitén hade inte många blivit överviktiga. Jag känner själv att jag inte presterar lika bra på träningar nu, som när jag hade med egen mat till skolan, tyvärr. Idag var ett undantag, med ordentligt kryddad och faktiskt riktigt god mat. Förmodligen är det dock bara mattanterna som råkat tappa kryddorna vid tillagningen ^^

2009-01-20
23:59:49

Årets första golfträning

Glömde ju att nämna att jag i eftermiddags även hade min första golfträning för året. Inomhusträningen har börjat för att formen ska vara på topp inför säsongsstarten i mars/april. Där ingår såklart ett träningsläger utomlands också, frågan är bara om jag är på Mallorca i samband med det.

Även om inomhusträning i golf låter ganska fint kan jag berätta att så inte är fallet. Vi tränar i en industrilokal på Laholms industriområde. Inne i lokalen finns ett nät upphängt mot en vägg, och sedan finns det en slagmatta på golvet framför. När det är träning med golf-pron Tomas filmar han och sedan analyseras videon i datorn. Han har min sving inspelad sen jag började satsa på golf relativt mycket, alltså sedan 2005. Sen dess har det skett stora förändringar både i sving och även i handicap.

Mitt handicap har ständigt minskat under säsongerna, från år 2000 då jag började med golf. Förändringen ser ut som följer:
54
 - 44 - 27,5 - 13,8 - 11,4 - 8,3 - 6,9 - 5,4 - 4,9.
Detta är då årens sluthandicap, men jag har under säsongen 2008 varit nere och vänt på 4,1.

Tillsammas med min tränare skulle jag idag sätta ett handicap-mål inför den kommande säsongen. Den slutar ju redan i juli för min del, på grund av att jag ska göra lumpen. Därför satte jag mitt mål på att nå ner till 3,5; vilket är högst nåbart. Det enda som egentligen hindrar mig, och det är jag och min tränare överens om, är min mentala styrka.

Nu ska jag ta och lägga mig och sova.. God natt!

2009-01-20
20:48:08

Blogg.se strejkar?

Är det bara jag som har problem med min blogg, eller är det ett gemensamt fel på blogg.se? Kommentera gärna om ni upplever samma problem som jag..


2009-01-20
20:39:16

Felaktig reklamsatsning

När jag ändå är igång och pratar om eventkvällen, kan jag nämna att det har gjorts reklam för denna på bland annat bilddagboken. Dock har vår gymnasiechef Mari Sandell gjort en total felsatsning. Vad beror detta på då?

Jo, sidan där annonsen finns med syns här nedan, och länken från vår reklam leder till: länk

Hade jag gått i 9an och kommit in på den sidan, hade jag direkt lagt ner mitt sökande, eftersom jag enligt skolans hemsida redan missat öppet hus. Självklart har jag påpekat detta för lärare och rektor på skolan, men tyvärr har de ingen möjlighet att ändra länkadressen, eftersom det inte är de som skapat annonsen.

För att göra det hela lite bättre fixar jag härmed en egen annons till skolans eventkväll, med korrekt länkning och därmed en mycket bättre investering (gratis) jämfört med den förmodligen extremt dyra satsningen på bilddagboken. Den har för den delen antagligen inte lett till någon fördel för skolan alls, då eleverna snarare missas att bjudas in..

Här är dock en riktig länk:


Hur många håller egentligen koll på sånt här tänker ni säkert.. Antagligen inte speciellt många som kollar upp sånt här, men eftersom jag gillar min skola och vill att fler elever ska få samma möjlighet till en bra och intressant utbildning som jag har fått, så lägger jag också ner tid på att skolan ska synas på bästa sätt :) Dock har vi vissa personer i organisationen som inte är lika bra på det, tyvärr..

2009-01-20
19:31:32

Eventkväll - förberedelser

Idag var det då dags att förbereda inför vår eventkväll (en form av öppet hus) som går av stapeln på torsdag. När jag väl hade vaknat efter att ha somnat om två gånger var det bara att slänga i sig frukosten och sen gå hem till Martin för att köra bil till skolan :)

Väl framme samlades de olika grupperna för att förbereda sig. Tyvärr var de flesta lärarna med ansvar och koll över eventet sjuka, så det blev improvisering i vissa grupper. Dock tror jag att de flesta löste det ganska bra, även om det finns en del personer som inte borde vara med överhuvudtaget, om man nu inte kan ta tag i saker och få det gjort.

Det var meningen att jag enbart skulle göra en PowerPoint-presentation av Ung Företagsamhet, och det företag som jag och min "klasskompis" drev förra året. Jag hann inte med att göra det, eftersom man fick fungera som någon sorts navigation i allt arbete som saknade lärarkontroll. Till slut hade jag hunnit med att göra ett PowerPoint med information om vår utlandspraktik, och även tagit på mig att prata på torsdag kväll. Däremot hann jag inte med att göra vad jag egentligen skulle göra :P

Detta gjorde jag nu i eftermiddag samtidigt som jag kollade på idrottsgalan som jag spelade in igår. Skönt att komma hem hyfsat tidigt från skolan med, vid klockan 2..

2009-01-20
00:17:35

Sverige - Spanien

Nu har det svenska landslaget i handboll på väg mot en ny storhetstid! Idag var det Spanien, OS-trea 2008, som stod för motståndet. Efter en strålande insats av målvakten Johan Sjöstrand, endast 21 år gammal, lyckades Sverige vinna med 34-30, efter 19-13 i halvtid.

Som Peter Jidhe sa efter matchen:
"Det pågår en idrottsgala i en annan kanal, där är inte det här landslaget med, men vänta bara till nästa år!"

Nu är det Kuwait som väntar i nästa match, på onsdag, och det kommer bli en liknande match som den mot Kuba. Det kan även kallas träningsmatch..

Det är det lustiga med handboll, för det är alltid lättare att vinna VM än det är att vinna EM, just på grund av dessa blåbärsnationer som får kvala in till VM. Handbollseliten bland landslag finns i Europa, och till viss del i Afrika och Asien, men Nord- och Sydamerika borde inte få vara med förrän de kan konkurrera på riktigt. Som ett exempel sitter OS-silvermedaljörerna från Island hemma och får följa VM via TV, på grund av att de inte lyckades kvala in.. KATASTROF!

Här är lite fler artiklar som handlar om matchen:
Sydsvenskan     TV4Som jag lovade ska den som visste vad Pastasås Calypso var, få en länk i detta inlägg. Den som var snabbast var Kalle, och hans blogg finner du här: länk

2009-01-19
19:27:05

DBG <3

Att spendera en hel dag i skolan har tidigare varit en ren plåga. Som tur är gäller inte det längre. Efter att jag fått reda på att tyskan var inställd satt jag och snackade med lite folk i cafeterian och spelade kort innan det var dags för lunch. Jag tyckte inte att det var någon höjdarmat, som vanligt (?), och jag tänkte fråga er:

Vad innehåller "Pastasås Calypso"?

Den som gissar rätt får en länk i nästa inlägg, om jag nu själv kan definiera det ;)

Efter lunch spelade jag lite spel i datasalen, nåt idiotiskt evighetsspel ungefär. Därefter kände jag mig lite tvingad att faktiskt skriva mitt tyskaarbete så att jag slipper ha det hängande över mig längre. Så det gjorde jag, och när jag var klar med det slog jag mig ner i mysrummet med lite andra elever och tittade på film.

Det blev dock inte så mycket film, eftersom vi mest låg och skrattade åt Amanda (eller skrattade inte åt, utan med, som är lite ledordet på skolan), som helt enkelt är outstanding på att hm.. vara sig själv? Det är i alla fall väldigt roligt, och när man upptäcker att hon är kittlig blir det ännu roligare :D

Det slutade med att jag inte kom hem förrän med 16:04-tåget, trots att jag inte hade haft en enda lektion under dagen. Det skadar dock inte mig, för det är helt underbart att vara på skolan när sammanhållningen är som den är..Nu är det snart dags för träning, vilket innebär att jag även i år får spela in idrottsgalan och se den i efterhand.. Ha en trevlig kväll allihopa :)

2009-01-19
08:41:18

Inställd lektion

Gick inte och la mig igår förrän halv 2, snacka om dålig självdisciplin!

Vaknade dock vid kvart i sju, ovanligt pigg. Åt frukost och duschade, för att sedan åka in till skolan vid 8. Ovanligt hård kontroll på tåget idag, men trots att kontrollanten stod och stirrade på mig i vad som kändes som en minut, gick hon sedan vidare och jag klarade mig ytterligare en dag :)

Väl framme på skolan får jag reda på att min tyskalärare är hemma för vård av sjukt barn, och därmed är lektionen, min enda för dagen, inställd. Ska dock ta tag i mitt arbete och skriva klart så mycket jag kan..

Sedan är det nog dags att lägga ner lite tid på att uppdatera mitt projektarbete också, HK Höks hemsida, och få den lite mer dynamisk genom PHP och MySQL-databaser.

Dags att ta tag i arbetena nu.. ha en bra dag!

2009-01-18
23:31:14

Vecka 4Här är mitt schema för nästa vecka, där varje dag i princip innehåller en lektion. Inför veckan har jag 32 lektioner kvar till sportlovet, och efter veckan är slut återstår bara 25. Härligt! :D

Nu ska jag för en gångs skull lägga mig hyfsat tidigt, så att jag kan göra klart mitt tyskaarbete imorgon. I vanliga fall somnar jag vid 2, så midnatt, som jag har som mål, är ganska tidigt...

Återkommer imorgon med ett inlägg om min lumpen-resa och ett om möjligheterna att justera bloggen i stilmallen. Nu önskar jag alla en trevlig kväll/natt, och stänger av datorn ;)

2009-01-18
15:59:30

Det finns fyra kodmallar!

Fick nyss en fråga från Sandra angående att det fanns text kvar i hennes header när man klickade på kommentarer, men inte annars.

Detta är ett "problem" som jag har sett mycket av på sista tiden, med folk som lägger ner mycket tid på sina designer men som missar en väldigt viktig del!

På blogg.se finns det inte bara en kodmall, utan hela fyra stycken!
 • Front page - bloggens startsida
 • Entry page - när du valt ett enskilt inlägg, kommentarer
 • Category page - när du valt en specifik kategori
 • Archive page - när du valt ett specifikt arkiv
Du hittar de olika sidorna uppe till höger, precis som bilden visar:När du gör din bloggdesign, så är det självklart att du ska göra justeringar på samtliga sidor. Jag har till exempel lagt till olika delar av min meny på de olika varianterna av sidor.

Nästa inlägg som gäller webbdesign kommer handla om stilmallen och alla olika sätt som den kan konfigureras på. Troligtvis kommer det behöva delas upp på flera inlägg, på grund av att det kommer bli en gigantisk förklaring :)

2009-01-18
13:32:45

Sverige - Kuba


Handbollen igår skulle på förhand vara en ganska svår match, eftersom senast vi mötte Kuba (VM 1990) vann vi endast med 7 mål. Dock var det hela aldrig någon match egentligen.

Efter en kvart hade Sverige en sådan ledning (8-3) att du i princip kunde stänga av tvn och göra något annat. Janne Lennartsson gjorde sex av Sveriges elva första mål, och eftersom han är kantspelare kan man ju tänka sig att kontringar var något det var gott om. Han blev utbytt mot Johan Jakobsson och gjorde därefter inte fler mål, men var fortfarande Sveriges bästa målskytt tillsammans med startmannen på vänsterkanten, Jonas Källman.

Sverige fick alltså en lugn start på VM och det var väl ganska bra, så att de fick känna på arenan och spela ihop sig ytterligare inför de lite svårare matcherna som kommer framöver. Här är en lista över de kommande matcherna med matchstartstid. Oftast sänder TV4 en halvtimme studio innan matchstart.Sverige - Sydkorea     ikväll 18:30, TV4
Sverige - Spanien        imorgon 18:30, TV4
Sverige - Kuwait         onsdag 18:30, TV4
Sverige - Kroatien       torsdag 20:30, TV4

2009-01-17
18:18:54

VM-premiär

För drygt en vecka sen skrev jag om för-VM i handboll som spelades i Malmö. Nu är det dags för det riktiga VM i Kroatien. Sverige spelar sin premiärmatch mot Kuba om ca 10 minuter.
Matchen sänds på TV4, matchstart 18:30, missa inte det!


2009-01-17
15:04:57

Inställt

Jag vet inte om ni har märkt det, men jag har tagit bort nedräkningen till TransTrendsTuren i menyn. Detta beror på att de inte samlat in tillräckligt med personer som ville följa med på resan, och därmed måste avblåsa allting.

Det är inte bara den resan som blivit inställd. Idag var det meningen att vi skulle ha födelsedagskalas för min lillebror som fyllde 15 den 12e. Han ligger dock nerbäddad och är sjuk, så även det fick avblåsas idag..

Ska inte göra det här inlägget alltför deprimerande, så jag slänger in en bild på den födelsedagspresent som jag gav till Andreas:


Money Maze - en produkt från Coolstuff.seUpdate 18:20:
Mer information om sparbössan med speciell "labyrintöppning", finner du här.

2009-01-17
14:52:52

Sovmorgon

Det blev en sen kväll igår, efter skolfesten. Jag hade mycket trevligt, och det är verkligen något som jag anser kan göras igen, ganska snart dessutom :) Fördelarna med skolan är att alla är hyfsat eller mycket utåtriktade, vilket innebär att man alltid kan prata med alla, och det ger också en betydligt bättre stämning på såna här tillställningar :)

Upptäckte att jag inte skrivit nåt om hur stor vår skola är, men det går drygt 100 elever sammanlagt i årskurs 1, 2 och 3. Programmen som skolan har är Natur (natur/miljövetenskap), Samhäll (turism/ekonomi), Mode-design, Spa & Fitness, Beteendevetenskap (samhäll) och Inredningsdesign (estetiskt). De två sista kommer fr.o.m. hösten 2009.

Jag kom åtminstone hem vid 3 ungefär, efter att ha varit i Halmstad i ca 3 timmar.. Det var skönt att få sova, och jag åt inte frukost idag förrän för en timme sen, vid kvart i två :)

2009-01-16
20:42:22

FramtidsyrketHur häftigt är det inte att landa ett flygplan med 155 passagerare, i en flod, i centrala New York efter att ha fått problem med motorerna och inte kunna landa på en flygplats?

Chesley ”Sully” Sullenberger är mannen som lyckades med detta! Snacka om person att se upp till när man som jag vill bli pilot. Sen finns det säkert ett flertal andra piloter som gjort något liknande, men för dagen är detta USA:s hjälte..

Dock är det konstigt att en flock gäss kan förstöra alla motorer på ett flygplan.. Det borde inte få hända i dagens samhälle med den tekniska kunskap som vi har. Som tur är var det en före detta stridspilot som hade kontrollen, och på grund av det avvärjdes en i sådana fall allvarlig olycka.

Man kan ju alltid hoppas på att bli hyllad som "Sully", som den hjälte han faktiskt är.. 10 459 fans/medlemmar som hyllar honom på Facebook t.ex. ;)..

Mer om olyckan som han avvärjde hittar du här: länk

2009-01-16
20:02:29

Skolfest

Jaha, fredagen är nu avklarad, vilket inte var särskilt energikrävande förutom fysikprovet då. Efter håltimmen hade jag endast estetisk verksamhet (foto), där vi idag byggde klart våra kameror, och sedan monterade en lins på dem istället.

Det var meningen att vi skulle fotograferat med riktigt fotopapper och sedan framkallat det, men när vi öppnade försändelsen från Scandinavian Photo märkte vi direkt att de inte var några att lita på...

De hade först och främst skickat med en minneskortsläsare istället för ett minneskort till skolans nya kamera (Canon EOS 1000D) och som om det inte var nog hade de också skickat 3 flaskor med fix-vätska istället för 1 flaska fix-vätska och 2 flaskor framkallningsvätska. Ett tips: handla inte från Scandinavian Photo om ni vill ha rätt grejer!

Citat från fotoläraren:
"Det är säkert någon tråkig smålänning på lagret som tyckte att det var samma sak med fix-vätska och framkallningsvätska. Det här ska de få höra!"

Slutligen blev det lite teoretisk genomgång, uppackning av skolans nya kamera och så fick vi se lite illustrationer som han gjort till Hallandsposten. Här är ett exempel som passar bra in på mig:


Bilden föreställer en tågkupé med människor, och historien bakom lyder:
Det var en gubbe som åkte tåg någonstans i Halland, och när konduktören kom för att titta på biljetten missade han gubben, trots att han försökte lämna fram sin biljett. Fem minuter senare kom en biljettkontrollant, och märkte då att gubbens biljett inte var klippt. Därmed fick gubben betala 900 kronor i kontrollavgift, som han självklart blev rasande över..

Slut på historien, men det är nåt liknande det gubben gjorde ofrivilligt som vi försöker göra dagligen ;)

Nu ska jag in i duschen, för snart blir det Halmstad igen och skolfest :)

2009-01-16
10:29:08

Fysikprov

Så, nu var provet avklarat. Gick inte speciellt bra, fick hjärnsläpp på en del frågor men som tur är har man formelsamlingen att lita på. Fick även vissa frågor som jag hade missat genomgången för, så där har jag ingen aning om jag gjorde rätt.. Det lär jag få veta på nästa fysiklektion :P

Nu ska jag sätta mig och skriva tyskaarbete, om Österrike, inför vår eventkväll på onsdag nästa vecka. Ska sätta ihop en plansch som vi ska visa upp, som ett exempel på tyska-arbeten.

På eventkvällen ska jag också hålla ett föredrag på 5-10 minuter om Ung företagsamhet (UF), som jag medverkade i förra året. Det föredraget ska jag förbereda på tisdag, som är en gemensam förberedelsedag.

Förresten fick jag ett samtal från UF-kontoret igår, och jag ska jobba för dem på onsdag i v. 7. Då ska jag köra runt med montermaterial till samtliga UF-skolor i Halland :). Blir att lägga en heldag till det, men skönt att ha nåt att göra när man inte har så mycket i skolan.

Nu ska jag dock gå till mysrummet här på skolan och sova, eller kanske att spela lite kort med några av ettorna och treorna som har håltimme precis som jag..

2009-01-15
18:14:49

Ute i sista minuten

Jaha, det blev inget inlägg i natt, och inte heller något under dagen, så jag får väl göra en sammanfattning av vad som hänt :P

Jag sa igår att jag skulle tillbringa kvällen med tyska, rättskunskap och fysik. Det gick åt skogen. Jag satt och fixade lite webbdesign på min första hemsida jag gjorde från grunden, och uppdaterade den med lite ny teknik. Ni kan kolla skillnaden än så länge genom att kolla originalet och sedan uppdateringen.
Kommentera gärna era åsikter också :)

Jag var uppe till klockan 1 och skrev koder, vilket innebar att allt plugg uteblev. Jag lyckades försova mig över tyskalektionen idag (var frivillig som tur var), och vaknade vid 12. Gick upp och åt frukost, och sen tog jag 12:44-tåget in till Halmstad. På tåget läste jag snabbt igenom läxan till rättskunskapen. Lektionen började 14:15 och vi gick igenom allt som vi hade i läxa, så ingen skada skedd :)

Värre är det med fysiken då. Har prov imorgon 8:15, och har inte tränat alls. Nu får bloggen klara sig utan både designkorrigeringar och inlägg under kvällen så att jag inte förstör mer för mig själv nu.

Dock finns det en möjlighet att det kommer ett inlägg efter träningen, då jag också vet lite mer om vårt projektarbete och hur det kommer utvecklas...

2009-01-14
20:08:09

Middag + plugg

Meningslös dag idag i skolan, tur att man kunde åka bil hem med en klasskompis i alla fall :) Tack Älgen :D

Nu ikväll har jag suttit och mekat lite med den första hemsidan jag gjorde fullt ut, www.mjorna.se. Vi ska rusta upp den inför en ny säsong, och den ska även vara såpass enkel att Pierre själv ska kunna justera den när jag ligger i lumpen. Det påverkar ändå lite av det man brukar göra på lovet och i övrigt. Till exempel missar jag en hel handbollssäsong.

När mamma kom hem från jobbet fick jag lite god mat också, betydligt godare än den knappt genomstekta pannbiffen på skolan åtminstone.
Är jag ensam om att tycka att skolmaten är katastrof?


Dagens middag :)

Resten av kvällen ska tillbringas ihop med min tyskabok, min rättskunskapsbok och fysikboken kan också få vara med på ett hörn. Har nämligen två läxor till imorgon, och ett prov på fredag.. Rivstart i början på terminen ;)

Ha en trevlig kväll allihop, det är möjligt att det kommer ett inlägg till i natt..

2009-01-14
13:14:14

Filosofi avslutad

Skön dag idag med :) La ju ut mitt schema igår, och jag hade bara filosofi idag. Lektionen varade i ungefär 20 minuter, sen var det dags för betygssamtal, som jag redan haft i slutet av förra terminen. Fick MVG, ganska solklart enligt läraren :)

Nu har jag inte så många ämnen kvar att läsa, dessa är:
 • Estetisk verksamhet (foto)
 • Fysik A
 • Försäljning och service (Mallorca)
 • Personlig försäljning
 • Psykologi A (Mallorca)
 • Projektarbete
 • Projekt och företagande (Mallorca)
 • Rättskunskap
 • Tyska steg 2
 • Tyska steg 3
Ungefär 150 dagar till studenten, hälften så lång tid till Mallorca :)

Som rubriken på vår Mallorca-facebook-grupp: "Drottning Blanka goes wild!"

2009-01-13
23:32:05

Nedräkning DBG-style

Jag och några av mina klasskamrater har sen tidigare kommit fram till att vi på Drottning Blankas gymnasieskola inte räknar ner dagar eller veckor till kommande lov, utan vi räknar lektioner ;)..

Detta blev jag påmind om idag när jag satt och kollade på mina scheman fram till sportlovet tillsammans med mamma. Då påstod hon helt plötsligt att jag hade färre lektioner på 4 ½ vecka än hon hade på endast en. Jag trodde inte riktigt på det, så jag började räkna..

Efter att ha summerat resterande lektioner vecka 3 med lektionerna under vecka 4, 5, 6 och 7 kom jag fram till att jag hade 34 lektioner kvar (+ en eventkväll). Mamma hade tydligen 30 lektioner varje vecka, så det var inte långt ifrån..

Tänkte att ni skulle få se hur mitt schema ser ut för vecka 3, så kanske det blir ett återkommande inlägg varje söndag/måndag med schemat för kommande vecka.Får skriva ut en förklaring på de olika beteckningarna också, som inte alltid är speciellt enkla att tyda.
 • TY1202 - Moderna språk, tyska, steg 2
 • RK1203 - Rättskunskap
 • PA1201 - Projektarbete
 • FS1201 - Filosofi A
 • FY1201 - Fysik A
 • ESV1201 - Estetisk verksamhet (foto)

2009-01-13
21:18:16

Bloggdesign

Jag har suttit en del av kvällen med att göra en ny bloggdesign. Det blir en med dubbla menyer, och sen får vi se vad man kan slänga in för roliga funktioner på den ;)

Ska publicera en bild på den här i bloggen senare, när jag anser den vara hyfsat klar från min sida. Sen är det ju alltid lite finjusteringar som ska göras med personen bloggen ska tillhöra.

Är du sugen på att få en ny bloggdesign? Då får jag tipsa om att bevaka mig på bloglovin (finns länk i menyn), och vara uppmärksam på när det inlägget kommer :D

Ha en trevlig kväll!

2009-01-13
16:08:05

Länka rätt!

Så fort någon arrangerar en tävling, eller folk bara vill göra reklam för ett av sina inlägg/någon annans inlägg får man alltid länkar som ser ut något liknande den här:

http://jonaspeterson.blogg.se/2009/january/lumpen-del-1-1.html#comment

Det är otroligt irriterande att alltid komma direkt till kommentarerna. Det finns trots allt en funktion på blogg.se som heter Permalink. Den finns ofta i anslutning till inlägget, under inlägget i blogg.se's grunddesigner. Detsamma gäller i min blogg. Länken ska alltså se ut så här:

http://jonaspeterson.blogg.se/2009/january/lumpen-del-1-1.html

Så, min uppmaning i fortsättningen är att alla använder sig av Permalänken istället för att kopiera adressen direkt till kommentarerna.. Tack :D

2009-01-13
14:52:19

Musiktävling

Fick en kommentar från Minaya när bloggen var i princip ny (det är den fortfarande..). Sedan dess har jag prenumererat på hennes blogg (länk). Hon är precis på väg att lansera sin debutsingel, "Dina vackraste ord", och nu har hon en utlottning om fem av dessa singlar. Jag ska självklart vara med och tävla :)
Gå in och tävla ni med, och ni ska definitivt lyssna på hennes musik..2009-01-13
13:36:09

Bloggtips!

Jag har ju lite olika länktips i menyn till höger, men det är mest mina närmaste vänner. På bloglovin har jag däremot betydligt fler bevakningar, och nu ska jag passa på att dela en av dem med er!FAN vad chict! är en blogg jag läser med samma nöje som t.ex. tjuvlyssnat och tjuvtittat. Deras reflektioner och analyser av helt vanliga saker är väldigt pricksäkra, och för det mesta stämmer det överens med mina egna tankar. Det är alltid lika roligt att se när de skrivit ett nytt inlägg, så att man får ett litet skratt i vardagen :)

Du hittar deras blogg här: länk

2009-01-12
23:28:59

Sängliggande

Igår kväll började jag må lite smådåligt, fixade lite halstabletter och kände ändå att jag var någorlunda okej. När jag väcktes imorse för att fira min lillebrors 15-årsdag och reste mig upp snurrade hela världen, och jag hade ont i halsen, magen och var förkyld. Härligt!

Jag skippade min tyskalektion idag, och fick därmed sova till 10 för att sedan åka in till skolan. Det blev en lektion rättskunskap, vilket kan bli ganska roligt att läsa. Fick läxa att läsa hela kapitel 1 till på torsdag dock, så det var ingen mjukstart direkt.

Kom hem igen vid halv 5, efter att ha kört moppe från stationen. Det måste vara det sämsta färdmedlet när man är sjuk, för man blir ju inte friskare av det i alla fall. När jag kom hem tog jag på mig lite myskläder och gick och la mig direkt. Det är skönt att bara ligga och titta på tv när man inte mår bra.

Imorgon är jag, som tur är, ledig, och kan ligga och slappa i sängen hela dagen :) Då ska jag vara lite mer aktiv här i bloggen också, mycket möjligt att det kommer ett litet bloggtips eller photoshoptips.

Nu ska jag sova.. och försöka bli frisk :) Ha det bra!

2009-01-11
18:53:56

Lumpen, del 1

Strax efter min 17-årsdag fick jag ett brev från Pliktverket. De meddelade att jag, precis som alla andra killar födda 1990, skulle fylla i en lämplighetsundersökning på internet. Tjejer som ville göra lumpen fick skriva brev till Pliktverket och be om att få göra samma undersökning.

På undersökningen skulle jag fylla i uppgifter om min hälsa, min fysik och mina intressen. En relativt enkel undersökning, med svarsalternativ 1-7 och i vissa fall utskrivna alternativ som "Röker du?" [Ja] [Nej] [Ibland] [Har slutat].

Det tog ungefär 20 minuter att fylla i den, och sedan var det bara att skicka iväg den och vänta på att Pliktverket skulle kontrollera den och återkomma.Det blir en liten serie av det här, ett antal delar innan jag rycker in i juli. Vill du läsa om bara min Lumpen-resa så klicka på kategorin Lumpen, eller här.

2009-01-11
12:55:20

Handbollsdomare

Idag var det återigen dags att döma en match. Samma ålder som igår, alltså P-96 (13-åringar). Det var spännande att se hur dagens ledare skulle uppträda, och jag blev positivt överraskad.

Tränaren i HK Ankaret, som HK Hök mötte idag, var väldigt trevlig och protesterade i princip inte mot något vi domare dömde eller inte, vilket var väldigt skönt. Efteråt berömde han även vår insats, vilket kändes väldigt bra efter gårdagen :)

Tyvärr förlorade Hök med 8-27, men det är en annan sak.

2009-01-11
00:44:35

Fixat en header

Nu när jag ändå är inne på saker jag hittat när jag varit inne på bloglovin, så kom jag in på en blogg häromdagen som bad om en ny design. Snäll som man är erbjöd man sig att ordna det, men till slut kom vi gemensamt fram till att det bara var en header som behövde ordnas. Detta fixade jag trots allt, och här är slutresultatet:Länk kommer senare när hon lyckats ordna sin blogg så att den passar in...

2009-01-11
00:34:55

Detta är nummer 34...

Var inne på bloglovin precis och kollade in mina bevakningar, och jag klickade runt på några bloggar via den reklamplatsen som finns uppe till höger där.

Jag hittade till en person som har lyckats skriva 1000 inlägg i sin blogg, och därmed har utlyst en tävling. Jag var inte så intresserad av att delta själv, men om någon av er som läser här är det, klicka på bilden här under och följ instruktionerna i hennes blogg :)Jag önskar er som väljer att vara med och tävla lycka till, och fortsätter min strävan mot 1000 blogginlägg ;)

2009-01-10
20:29:32

Curlingföräldrar

Curlingförälder, det var ett nytt ord som "uppfanns" under 2008. Att vara en curlingförälder handlar i korthet om att hålla en allt för hög servicenivå för sina barn, att hela tiden sopa rent framför barnen så att de går friktionsfritt genom tillvaron och aldrig lär sig att ta eget ansvar. Curlingföräldrar finns överallt och nästan främst inom sporten, där det gäller att skjutsa barn till träningar och matcher, vara med som ledare på sidan av planen osv.

Idag träffade jag på en av de värsta curlingföräldrar jag har var varit med om. Hon var lagledare för ett P-96-lag från HK Aranäs (Kungsbacka). Hon var på mig och min domarkollega stup i ett, med klagomål på varenda domslut och till och med de gånger vi inte dömde någonting.

De flesta gånger man dömer möter man någon som är på det här sättet, det kan vara både tränare, spelare eller publik. Det gäller att vara stark och stå emot det, och fortsätta döma på samma nivå. Dock förstår jag inte riktigt hur man som förälder tänker? Det är 13-åringar som spelar på planen, och de har, som tränare, instruerat sina spelare att lämna bollen på golvet och låta motståndarna hämta den. Det är handboll vi tävlar i, inte osportsligt uppträdande. Tyvärr kan man som domare inte göra något åt det, eftersom reglerna tillåter sådant.

I slutet av den tredje matchen jag dömde idag hade den lagledaren jag pratade om innan snackat färdigt. Jag tröttnade, och när hon efter ett domslut slängde en vattenflaska bakom avbytarbänken blåste jag time-out och gav henne en ordentlig utskällning och ett gult kort. Därefter var både hon och resten av laget relativt tysta till matchen var slut. Dock ska jag inte ta ifrån dem segern, för den var de, precis som Kanada mot Sverige, förtjänta av.

2009-01-10
17:55:47

YouTube-filmer

Såg på en av mina bevakade bloggar att det var någon som undrade hur man publicerade YouTube-filmer i ett inlägg, så jag tänkte förklara det här för mina läsare åtminstone.Först och främst gäller det att välja vilken video på YouTube som man vill "klistra in" på sin blogg. Jag har valt min favoritlåt, Good Riddance (Time of Your Life) med Green Day.


Så här ser YouTube-sidan ut för just Good Riddance. På högersidan finns en ruta med uppladdarens namn och lite annan fakta om videon, och under den finns två rutor med rubrikerna "Webbadress" och "Bädda in".

För att få in videon på din blogg ska du alltså kopiera den kod som står i "Bädda in"-rutan. I mitt fall ser koden ut så här:<object width="500" height="405">
  <param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/JbvUx5fH9As&hl=sv&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param>
  <param name="allowscriptaccess" value="always"></param>
  <embed src="http://www.youtube.com/v/JbvUx5fH9As&hl=sv&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="405"></embed>
</object>För att klistra in koden trycker man på knappen HTML som finns i formateringsraden. Där klistrar du in koden du vill infoga och sedan på uppdatera. Du kan göra samma sak genom att trycka på "Ändra redigerare" till höger under rutan för inlägget. När koden är infogad blir resultatet så här:

Som med det flesta funktioner går det självklart att även justera den här. Dels kan du lägga till kanter i olika färger, ställa in om den ska visa liknande videor efter spelning mm. Allt detta ställer du in genom att trycka på det lilla kugghjulet till höger om "Bädda in"-rutan. Efter du har gjort dina justeringar och är nöjd kopierar du koden från "Bädda in"-rutan och infogar det i ett inlägg.

Det finns även små justeringar man kan göra direkt på koden:

Du kan ändra allowfullscreen="true" -> "false", om du vill hindra användaren från att se filmen i fullskärm. Du kan också ändra tjockleken på kanterna och liknande genom att bara använda enkla html-kunskaper. Observera dock att det i koden ofta förekommer två gånger. Det gäller att ändra alla för att det du ändrat ska komma till nytta.Nu hoppas jag att alla som läst den här guiden kan infoga YouTube-klipp, och även på något sätt justera utseendet på dem. Om inte, skriv en kommentar och fråga!

Jag har även funderat på att starta upp en Photoshop-kategori med lite tips och tricks som finns i det programmet. Är detta något som är intressant? Låt mig få veta om du har några problem i Photoshop som du vill lösa!

2009-01-09
23:52:35

Sverige - Kanada x 5

Att spela en match där förutsättningarna inte är likadana för båda lagen känns för jävligt. Det är en sak att landslaget i J-VM får några extra domslut emot sig på grund av publiktrycket, men att gå in till match och på förhand veta att domaren är kompis med ett antal spelare och ledare hos motståndarna och sedan känna sig själv hatad, det är inte bra.

Givetvis är all form av "unfair play" tråkigt, men att själv delta i matchen är värre! Vi som spelar i division 4 får dock stå ut med domare som dömt i 40 år, har dålig kondition och är väldigt förtjusta i att favorisera hemmalaget. Sveriges handbollsförbund och de lokala sådana har inga domare att tillgå. Vi har fått spela en match med ett par yngre domare, och det märktes skillnad direkt. De tillät ingen påverkan utifrån och definitivt inget från spelarna på plan. De dömde för samma saker för båda lagen, och efteråt var alla mycket nöjda med hur matchen varit att spela.

Jag dömer själv handboll, dock för juniorer födda 94 och tidigare, men trots det vill jag som domare vara en förebild för ungdomarna och visa att det inte tillåts att spela hur som helst, att reglerna är till för alla.Nog tjatat om det, men ni har antagligen redan räknat ut hur det gick i matchen efter min inställning än så länge i inlägget.

Vi förlorade med 28-26, och jag kan acceptera förlusten, för vi kom inte upp i normal standard. Inte ens i närheten. Dock är steget till att lägga förlusten på domarna inte långt. Vi har haft ett speluppehåll sen den 15 november, alltså nästan två månader, och det märktes på planen. Vi tappade bollar, gjorde många tekniska misstag och var helt enkelt inte med i matchen. Några gånger var vi på väg tillbaka, dels när vi tog igen ett femmålsunderläge i första halvlek, men även i andra tog vi igen mål efter mål och var med tio minuter kvar att spela bara två mål efter. Vår tränare, han med bloggen, tog time-out och förklarade att det var vi som var på gång, och att vi bara skulle spela lugnt anfallspel och säkra bakåt.

Där slog det slint i våra matchovana hjärnor på något sätt. När vi lyckats få tag på bollen efter antingen målvaktsräddning eller skott på täckande försvarare slängde vi bort onödiga bollar på kontringspass som inte gav något resultat. Istället fick de ytterligare ett anfall och trots att vi lyckades hindra skottet fick de tillbaka bollen direkt. Med en minut kvar låg vi under med två mål, och då gällde det att få tag på bollen och skjuta ett snabbt skott för att ha chansen på ett oavgjort resultat. Tyvärr blev det inte så. De gjorde 28-25 och matchen var körd. Vi lyckades dock få in ett tröstmål så att slutresultatet skrevs till 28-26.

Nu är jag lite smått deprimerad, även om jag fick ett något uppiggande samtal precis efter jag hade duschat :) Tack Emmie :)Nu är det däremot dags för sängen och kolla lite på Terminator 2. Ska trots allt upp hyfsat tidigt imorgon eftersom jag ska döma handboll klockan 10 och ska göra ett betydligt bättre intryck än vad jag fick av dagens domare.Imorgon tänkte jag skriva något nytt tips antingen när det gäller Photoshop eller möjligtvis webbdesign/blogg. Så missa inte det!

http://www.laholmstidning.se/article/20090109/SPORT01/517687492/1197/sport/*/HANDBOLL-/hok-gick-pa-pumpen

2009-01-09
17:15:48

Bortamatch Bjärnum

Nu är klockan 17:15 och det är en kvart kvar till samlingen för avresa mot Bjärnum.

Matchen börjar 19:30, så jag är väl tillbaka hemma igen vid 22 eller nåt sånt. Då uppdaterar jag detta inlägget med ett snabbt matchreferat, eller möjligtvis lägger in ett nytt så att ni som bevakar mig via Bloglovin märker att jag skrivit något nytt :)

Ha det bra alla läsare, så hörs vi av senare!


2009-01-09
17:13:05

Estetisk verksamhet

Jaha, återigen en dag avslutad, och det var väldigt roligt med estetisk verksamhet (foto). Antagligen tror väl många att det handlar om att lära sig fotografera olika motiv och sedan photoshop, men vår lärare tar det ett steg längre.

Idag fick vi börja med att köra en liten historisk återblick, på hur kameror utvecklats sedan de en gång uppfanns. Vi fick även reda på att första delen av kursen, fram till sportlovet, kommer ägnas åt analogt foto, medan del två blir mer digitalt foto och photoshop :)

Under dagens lektion (2 x 1,5 h) gjorde vi även våra egna kameror, med hjälp av wellpapp, tejp, folie och bakplåtspapper.

Här under finns tre bilder jag har tagit lite snabbt med mobilen.. Instruktionen och ritningen på vår kamera längst till vänster, i mitten vår kamera utifrån och slutligen ett foto på hur man kan se igenom kameran. (Bilden är tagen mot en taklampa, för att överhuvudtaget se något alls.

         

Nästa vecka blir det till att fotografera med dessa kameror, med ett riktigt fotopapper för att sedan framkalla :)

2009-01-08
23:20:30

Kvällsträning

Precis kommit hem från träningen och fått lite mat i mig. Det blev lite dubbelt när det gäller mat idag. Först pasta (makaroner) och köttbullar i skolan, sen köttbullar och bönsallad hos Paulo och efter träningen blev det pasta med baconsås. Alltså två gånger pasta och köttbullar idag ;)

Snacka om glashalt det var ute när jag skulle gå från Paulo till träningen, det enda som man hade balans på var brunnslocken, som håller sig varma på grund av vattnet däri.

Det var en ganska lugn träning idag, eftersom det är match som gäller imorgon! Vi tränade först kombinationer i en halvtimme, sedan spel på två mål i 2x30 minuter därefter. Träningen avslutades med straffturnering, som jag om jag inte är helt fel ute kommer lite från straffdramat igår i för-VM. Ibland kan man dra sådana slutsatser ganska enkelt :)

Efter träningen fick jag även reda på att jag blivit uttagen att spela matchen imorgon mot Bjärnum. Matchstart 19:30 på bortaplan. Andra gången den här säsongen som jag blir uttagen för att spela på min ordinarie position, som vänsterkant. Den första gången var också det mot Bjärnum, på hemmaplan. Dock blev matchen inställd på grund av magsjuka hos motståndarna.

Nu ska jag snart lägga mig och sova, har trots allt två lektioner imorgon (slutkörd xD), varav båda två är estetisk verksamhet (foto) :DSka ge er bilden som jag utlovade på Francis också..Francis till vänster och Martin till höger, på en klassresa till Köpenhamn.
Meningen med bilden ser ni i bakgrunden, alltså butiksnamnet.


2009-01-08
17:39:12

Början på slutet

Jaha, nu var första dagen i skolan avklarad, även om det inte var mycket till skolarbete ;)

Vaknade i morse vid 7, men snoozade till kvart i 8 innan pappa sa åt mig att det var dags att stiga upp. Åt frukost, och fixade en hel del andra saker innan jag åkte med pappa till stationen vid halv 9. Tog tåget klockan 8:44 mot Halmstad.

Som vanligt gick jag in och satte mig, började läsa en intressant bok och tågkontrollanten missade såklart att kontrollera mig ;). Egentligen är det katastrof från SJ:s sida, eftersom jag under höstterminen enbart blev kollad tre gånger (3!). Det innebar att jag totalt spenderade 129 kronor på biljetter, men fick 2000 kronor av kommunen i bidrag :) Det gäller att vara ekonomisk när man kan...

Väl i skolan skrev jag ut en del grejer som skulle lämnas in, och sedan var det dags för året första lektion. Det lyckades till och med bli två lektioner på samma tid.. Både tyska och fysik samtidigt, vilket var ganska svårt att hantera.

Jag snackade med båda lärarna, och det visade sig bara vara repetition på fysiken, vilket ledde till att jag gick på tyskan. Där kom vi fram till att vi skulle göra ett litet miniprojekt inför eventkvällen som skolan ska arrangera den 22 januari. Jag ska skriva lite om Österrike och sätta ihop en fin affisch också..

Efter lektionen var det dags för mat, makaroner och köttbullar. Hyfsat gott, de serverade faktiskt fullkornsmakaroner. Sedan tillbringades eftermiddagen med olika personer som ville vara med och spela kort :) Vann ju en ny kortlek på julafton, så den behövde invigas :D

Hängde även med Francis in till stan för att fixa lite skivor, fodral samt inlagspapper till den demo han håller på att spela in som projektarbete. Ska se om jag hittar en bild på när han spelar så ska jag ladda upp den :).

Det blev lite mer kortspel innan det var dags att åka hem. Fick skjuts av Älgen hem till min kompis Paulo vars dator jag nu sitter och skriver blogginlägg vid medan han spelar Guitar Hero. Har spelat det tre gånger totalt, och jag känner att jag gör framsteg..

Träning ikväll, 20-22, så blir väl ett blogginlägg sent ikväll också. Till dess, ha det bra!

2009-01-08
00:42:32

2 kommer före 1

Som rubriken säger: 2 kommer före 1, är inte det självklart?

Kanske inte för alla, men när det gäller handboll och Staffan Holmqvist Memorial så stämmer detta helt perfekt :)

Finalen mellan Sverige 1 och Sverige 2 var länge en match som reserverna ledde. Det dröjde till långt in på andra halvlek innan a-laget kunde ta ledningen med 20-19. Det fortsatte att vara jämnt, men på grund av utvisningar för reserverna kunde förstalaget ta ledningen med tre mål, 30-27.

Det var nu vi som kollade trodde det var kört för reserverna, men nej då.. De hade bestämt sig för att inte ge sig i första taget, och när även Sverige 1 fick en utvisning var försprånget snabbt nere i ett mål. Avslutningen blev dramatisk, med ställningen 31-30 med en minut kvar att spela tog reserverna time-out. De diskuterade hur de skulle lägga upp sitt sista anfall och även om de skulle få ytterligare ett på tiden som var kvar.

Efter time-outen lyckades reserverna spela sig fria på högerkanten, när Andreas Palicka (han som gjorde en lite sämre match igår) gör en kanonräddning. Reserverna får dock tillbaka bollen, och lyckas med tio sekunder kvar kvittera matchen. Förstalaget skickar snabbt upp bollen, men missar det enda skott de hinner med.

Vad händer då? Jo, straffläggning!

Sveriges ligalag börjar straffläggningen, och missar! Därefter skjuts sex raka mål innan Jonas Larholm för a-landslaget missar. Därefter sätter reserverna sitt sista skott och all press ligger då på Jonas Jacobsson, som knappt spelat en enda minut i matchen. Han ska lägga straffen mot extrainkallade Anders Persson från Ystad som kallats in på grund av att en annan målvakt i andralaget skadat sig. Det omöjliga inträffar, Anders räddar straffen och Sveriges reserver har därmed slagit Sveriges a-landslag.

Jag avslutar den här något underliga historien med ett citat från Oscar Carlén innan matchen:
"Om vi vinner, borde ju reserverna få spela VM"

2009-01-07
23:04:58

Dan före dan...

Så brukar man väl skriva när det gäller julafton, men i det här fallet har julafton varit för ungefär två veckor sedan.

Nu menar jag inför sista terminen i skolan :) Imorgon börjar "allvaret" igen, vilket innebär tyska och fysik. En ganska lugn start på året faktiskt. Fredag blir det två lektioner estetisk verksamhet, och har själv valt foto såklart.. Imorgon börjar jag vid tio och slutar två, medan jag på fredag börjar halv ett och slutar kvart i fyra.

Vårterminen är relativt lugn i vanliga fall, med en massa lov och klämdagar som gör att man får återhämtningspauser i princip alltid. Dessa pauser var riktigt sköna att ha när man gick i tvåan, med läxor i stora högar och ett UF-företag som skulle skötas i princip varje kväll för att gå runt.. Nu i trean har jag knappt några lektioner alls, trots att jag valt till både matte, personlig försäljning, fysik och tyska. Därför känns det meningslöst med loven, eller det är ju skönt i sig, men fyller inte samma funktion som tidigare.

Dessutom åker vi ju till Mallorca på påsklovet, och stannar där i fem veckor :D Det kommer bli riktigt härligt :)

En bild på skolan, nu när jag pratat om den...Egentligen hade jag tänkt nämna att jag känner att jag är ganska ensam om att längta tillbaka till skolan igen, åtminstone när jag läste igenom mina bevakningar på bloglovin. Den främsta anledningen, förutom de jag redan nämnt, att jag längtar tillbaka, är att jag behöver något som styr upp mitt liv.. Under lovet har jag vänt på dygnet och ätit dåligt. Jag behöver rutiner för att fungera, med både skola och handbollsträningar att planera efter.

2009-01-07
20:27:02

Bilduppladdning

Sandra håller på att göra om sin blogg, så jag har fått ytterligare en kommentar som jag ska svara på:

"Ibland när jag ska ladda upp en bild som jag sedan ska ha som header så funkar det inte att ladda upp bilden. Jag har gjort den i paint som jag brukar och när jag laddar upp den så funkar det men ibland inte. Det står: "Felaktigt filnamn" eller något sånt och sen: "felaktigt format". Vad beror detta på?"Om jag har rätt för mig så brukar Paint ofta spara sina filer som bitmapp-filer (filändelsen .bmp) som standard, åtminstone i Windows XP och tidigare. Blogg.se är inte kompatibelt med .bmp-filer, vilket innebär att uppladdaren ger svaret "Felaktigt format".

OBS! Blogg.se klarar endast av .jpg- och .gif-filer!

Tyvärr har jag inte någon gång sett att det kommer "Felaktigt filnamn", men har någon varit med om det och kan berätta när det händer så kan jag lägga till det här i efterhand..

Återigen, fråga på om det är något ni undrar när det gäller bloggdesign eller något annat som jag kan ha möjlighet att svara på :)

2009-01-07
19:56:10

Stilmall

Fortsätter lite på min webbdesign-del, och här kommer en förklaring till de olika delar som finns i stilmallarna på blogg.seI stilmallen så skrivs först namnet på textformen ut, sedan en "framåtklammer" som innebär att formateringen kan börja skrivas och sedan ska den avslutas med en "bakåtklammer".

Det finns flera olika typer av textformer, här kommer en lista på de vanligaste:

formatnamn, att skriva bara ett namn styr ofta de stora delarna i en design, som t.ex. hela body-taggen eller de olika rubriktyperna (h1, h2 osv.)

#formatnamn, när man skriver en fyrkant(#) framför namnet styr det de stora delarna som finns inuti designen, som de två kolumner min design består av (#content och #side)

.formatnamn, när man skriver en punkt(.) framför namnet styr det textformer, som t.ex. rubriker i menyn eller textformateringen i en hel designdel.

.formatnamn a, textformat för eventuella länkar som finns i "formatnamn"-formatet

.formatnamn a:hover, när man lägger till ":hover" efter föregående del styr det hur eventuella länkar agerar när muspekaren hålls över länken.

.formatnamn ul, textformat för en punktlista med punkter.

.formatnamn ol, textformat för en punktlista med siffror.

.formatnamn li, textformat för punktlistan, oavsett om det är punkter eller siffor.Detta är en lista över de format som fanns med i min formatmall, om ni har några andra som ni vill ha förklarade, så skriv en kommentar och underrätta mig om detta :)

Som vanligt får jag skriva att om ni har några frågor, skriv en kommentar och fråga så ska jag besvara det :)

2009-01-07
15:17:06

Staffan Holmqvist Memorial

Sverige mötte Tunisien igår som jag gjorde lite reklam för. Jag glömde rapportera hur matchen slutade...


Sverige spelade bra i inledningen av matchen, mot ett väldigt defensivt tunisiskt försvar. De tog ledningen med fem mål efter halva första halvlek, och egentligen såg matchen nästan avgjord ut redan där. Tyvärr blev det inte så, Tunisien började spela ett offensivt försvarsspel, och Sverige gjorde många tekniska fel/slarvade. Fram till halvtid lyckades Tunisien därmed ta in fyra av de fem målen som Sverige hade i försprång. Halvtidsresultat 18-17.

I den första halvleken spelade Andreas Palicka som målvakt i Sverige, men han lyckades inte få tag på bollarna någon gång egentligen. Förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olsson bytte dock inte ut honom, utan följde samma målvaktsstrategi som deras egen ledare Bengt "Bengan" Johansson en gång hade, att målvakterna spelar varsin halvlek. Detta åtminstone i träningsmatcher.

Inför andra halvlek värmde alltså Per Sandström upp för att då gå in och spika igen målet. Tunisien lyckades inte få in ett enda spelmål på de första tio minuterna. Därefter var matchen i princip körd för Tunisien, eftersom Sverige ledde med 7-2 i andra halvlek och hade en ledning på sex mål totalt.

Sverige lyckades också hålla i ledningen till slutet, och drygade även ut den lite grann till 35-27.Nu blir det en helsvensk final idag, landslaget mot reserverna, som sänds 22:00 på TV4Sport. Dock spelas matcherna om 5/6-plats och 3/4-plats tidigare. I 5/6-platsmatchen möts Kuwait och Egypten just nu, och Tunisien möter Island klockan 17:10. Alla matcherna sänds på TV4Sport.Update: Läs gärna min handbollstränares blogginlägg om turneringen: länk

2009-01-07
13:45:13

Understrukna länkar

Fick en ny kommentar angående lite bloggdesign från Sandra.
Hon kommenterade:

"Hej! Jag har försökt flera gånger men kommer inte på hur man tar bort understrykning på länkarna, i själva "menyn" och såt där. Senaste inläggen och så är dom understrukna. Hur tar man bort det?"Det här med bloggdesign är inte det lättaste, men just detta problemet är snabbt löst.

Ofta är det i stilmallen som något ska ändras när det gäller textformat, men i det här fallet verkar det som om Sandra har råkat ta bort kodsnutten <div class="nav"> innan menyn börjar och sedan avsluta den med </div>. Problemet uppstår eftersom stilmallen behöver den guidningen för att hitta rätt.

I Sandras stilmall finns både ".nav ul", ".nav li", ".nav a" och ".nav a:hover". Alla dessa guidar till kodsnutten <div class="nav">, som i Sandras fall inte finns och därför skrivs textformatet ut i standardutförande.Jag hoppas att detta gav svar på din fråga Sandra, och i ett senare inlägg kommer jag förklara mer om hur stilmallen fungerar och vad det finns för olika beteckningar där i.

2009-01-06
21:10:32

Högerklicksfunktion

Fick precis en kommentar från Elizia (tyvärr kan jag inte länka)..
Hon kommenterade:

"Hej! Jag undrar hur har du gjort för så att man inte kan högerklicka på din blogg :D skulle vara roligt om du kunde skriva om det i något ''hjälpinlägg" ;)"


Vet inte hur många som har märkt av att jag har den funktionen, men det är åtminstone för att jag gärna håller min uppbyggnad av bloggen hemlig. Ni får gärna låna "mina" funktioner, och använda de på er egen blogg, men just utformandet vill jag ha för mig själv. Genom att göra så här så hoppas jag att jag kan få varje blogg att bli mer personlig, då varje person får använda funktionerna på sitt eget sätt :)

Så, nu till själva koden för att göra detta.<script language="JavaScript" type="text/javascript">
<!-- Begin
var message="Meddelande som kommer upp när någon högerklickar..";
if (navigator.appName == 'Microsoft Internet Explorer') {
   function NOclickIE(e) {
      if (event.button == 2 || event.button == 3) {
         alert(message);
         return false;
      }
   return true;
}
document.onmousedown=NOclickIE;
document.onmouseup=NOclickIE;
window.onmousedown=NOclickIE;
window.onmouseup=NOclickIE;
}
else {
   function NOclickNN(e) {
      if (document.layers||document.getElementById&&!document.all) {
         if (e.which==2||e.which==3) {
            alert(message);
            return false;
         }
      }
   }
   if (document.layers) {
      document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
      document.onmousedown=NOclickNN;
   }
   document.oncontextmenu=new Function("alert(message);
   return false")
}
// End -->
</script>Detta script ska finnas mellan <head> och </head> i kodmallen, och därefter har möjligheten att högerklicka begränsats. Jag hoppas att jag förklarat tillräckligt tydligt, annars är det precis som innan, fråga så att jag vet om att det inte är tillräckligt tydligt, så får jag helt enkelt omformulera mig :)

Elizia har nu fått svar på sin kommentar, och om det är någon av er andra som undrar något om antingen min blogg, eller bloggdesign/bloggar i övrigt, ställ frågan så ska jag se om jag kan besvara den..

Slutligen, följ gärna min blogg via bloglovin, och skriv gärna med antingen bloggadress eller mailadress i era kommentarer, tack :D

2009-01-06
18:31:08

Gudrun, Per.. och nu?

De senaste dagarna har vi haft iskallt väder (-15) här i Halland, och det har faktiskt varit helt okej. Men nu verkar det som om det var slut med vintern för den här gången.. När jag vaknade i morse var det 3 plusgrader och i princip storm ute.. Det är det som den här rubriken syftar till. Varför inte köra en ny storm nu 2009? Gudrun drabbade Sverige natten mellan den 8 och 9 januari 2005, två år senare, den 14 januari 2007 var det dags för Per att fälla lite skog här i södra Sverige. Det passar ju perfekt om nu stormen "?" kommer nu i januari 2009 :)

När Gudrun svepte in över oss blev vi av med drygt hälften av all skog vi hade vid vår "sommarstuga" i Småland. Totalt 9 hektar av 17 blåste ner. Efter Per hade ytterligare lite blåst ner, men Gudrun hade rensat tillräckligt bra för att göra Per mindre verksam. Nu är marken där träden tidigare stod återplanterad med små plantor (se nedan), och det hade varit skönt att slippa ytterligare en storm.Här är en bild som jag tog på en av plantorna den 21 december 2008, där den står i vatten som frusit till is. Enligt mig en väldigt bra bild, för att vara tagen med en kompaktkamera..och ja... det är förbjudet att kopiera en bild med copyright,
men om du frågar finns möjligheten att du kan få använda denUpdate 18:50:
Missa inte handbollsmatchen Sverige - Tunisien på TV4Sport, börjar om en kvart, 19:05 :)

2009-01-06
14:31:16

Dagen efter..

Så här 10 timmar efter finalförlusten mot Kanada har jag väl kommit över det lite, och även läst igenom mitt något irriterade inlägg jag skrev inatt.

Jag vill bara förtydliga att det aldrig var något snack om saken att Kanada skulle vinna, de var helt klart bättre än Sverige, men när de uppförde sig på ett vis som inte ens är i närheten av att vara fair play var det nästan så att Sverige skulle vinna. Men nu får det vara nog med ishockey, här kommer nästa sporttips för dagen:

Staffan Holmqvist Memorial, eller För-VM som TV4Sport har valt att kalla det, spelas den 6-7 januari nere i Malmö Arena. Det är självklart handboll vi snackar om ;) TV4Sport sänder alla matcher, och idag möter Sveriges förstalag Tunisien, och senare ikväll möts Island och Egypten.

Dessa två matcher är av väldigt hög internationell kvalitet, och det är alltså de sista matcherna inför handbolls-VM i Kroatien som börjar den 18 januari och avslutas med finalen den 1 februari.

Så, det blir att bänka sig framför tvn idag med, fast lite tidigare än under natten.. Matchtiderna är som följer:

Sverige I - Tunisien     19:05 (TV4Sport)
Island - Egypten          22:00 (TV4Sport)

2009-01-06
04:50:15

Orättvist?

Aftonbladets startsida efter matchen.Tyvärr är orättvist ett ganska bra ord i den här matchen, där Kanada har ett sådant hemmatryck att inte ens domarna kan vara opartiska. Segersiffrorna 5-1 är också lite för stora för att spegla matchen, 3-1, som det stod innan Sverige provade att spela utan målvakt, var betydligt mer rättvist.

Aftonbladets rubrik "Överkörda" hade också kunnat vara en bra rubrik på detta inlägget, för det var precis vad Sverige blev, och då menar jag inte i resultatväg utan fysiskt. I ishockey brukar man tala om att målvakten är "fri" från tacklingar, oavsett var han befinner sig i egen zon. Men på grund av det massiva publiktrycket valde inte domarna att bestraffa någon av de fyra (4!) överkörningarna som kanadensarna gjorde på den svenska målvakten. De fyra domarna var ibland så ofta engagerade på vad som hände med pucken att de missade de regelbrott som skedde på andra platser på isen också, och eftersom de inget sett, kunde de inte heller bestraffa. Detta lyckades självklart de kanadensiska spelarna utnyttja. Anledningen till att man valt att använda fyra domare är just för att hindra regelbrott från att bli sedda, men i detta fallet var alla domarna för upptagna med att njuta av den förmodligen underbara stämning som rådde i hallen.

Hemmapubliken gjorde inte heller något större intryck på mig, eller jo, de gjorde ett intryck, som fick mig att bli mycket mer negativ till kanadensare i stort. Att bua under en match kan vara okej, beroende på orsak, men när matchen är färdigspelad och priser till matchens och turneringens bästa spelare ska delas ut, då ska det vara slut. Men två svenskar fick pris som matchens spelare i Sverige, och de fick gigantiska burop från 20000 åskådare. KATASTROF!

Det värsta är att J-VM spelas i Kanada nästa år igen, sedan i USA, i Kanada och i Kanada, vilket innebär att det kommer vara precis samma story de kommande åren. Fruktansvärt för att vara rakt på sak.
Under de sista minuterna av dagens final började jag kommentera matchen på ett sätt ganska likt Ara Abrahamian, för vem vill spela under ojusta förhållanden? Vem vill brottas när domarna inte är konsekventa? Jag hade blivit så lycklig om alla de svenska spelarna helt enkelt hade lämnat sina silvermedaljer i mittcirkeln och åkt in i omklädningsrummet. Som tur var gjorde de inte det, utan stod ordentligt uppradade och applåderade åt kanadensarna.

Självklart ska vi inte få en stämpel på Sverige som ett land som ger upp, utan vi är artiga och accepterar fakta. Förhoppningsvis kan vi lära ut något av det här till nordamerikaner, när vi någon gång kring 2014 möjligtvis (!) får J-VM till Sverige...

Hoppas att ni orkade läsa alltihop, och inte blev allt för deprimerade ;)
Glöm inte att följa min blogg via bloglovin.


2009-01-06
01:26:34

Nu går vi för guld!


Så här skriver Aftonbladet på sin startsida nu ikväll.Så, vad har Sverige för möjligheter att rå på Kanada på deras hemmaplan?
Dum fråga, för det vi borde fråga oss är: Varför SKA Sverige så Kanada?

Jo, Sverige har just nu sitt bästa juniorlandslag på mycket länge. De har bra spelare på alla positioner, som har möjligheten att slå Kanada. Vi har den bästa målvakten någonsin i juniorsammanhang, vilket gör honom till nyckelspelare. Det är även så att dessa spelare troligtvis kommer mötas i många fler matcher framöver, och lyckas Sverige vinna idag, på kanadensisk mark, ger de sig själva ett stort moraliskt övertag till framtida drabbningar.

Tyvärr har inte vårt A-landslag det lika lätt nuförtiden, men det är bara att se vad det är som är på väg, och hoppas på att de kan hålla kvar vid sitt otroligt fängslande sätt att spela. De spelar fantasifullt och roligt, och med en teknik som man får gå tillbaka till Peter Forsberg & co. för att hitta.

Helt enkelt, Sverige ska vinna junior-VM-finalen för att ge Sverige en gigantisk fördel inför framtiden!

HEJA HEJA HEJA.. (Matchen börjar 01:30, så nu går jag till TVn och sedan blir det sängen.. God natt!)Update 03:10: Efter två perioder leder Kanada med 2-0, med både publik och domare på sin sida. Tyvärr blir det väldigt tråkig ishockey när det fysiska spelet tar överhanden. Vi får helt enkelt hoppas på en vändning á la 2008, men att Sverige vinner i förlängningen den här gången :D

2009-01-06
00:38:03

Mina funktioner

Har snackat lite med Max, och pratat om blogg.se's statistikfunktion som enligt honom inte fungerar. Det förvånar mig inte ett dugg, så därför har jag faktiskt 2 extra statistikfunktioner och så en nedräkningsfunktion.Jag tänkte att jag skulle räkna upp dem här så att ni som läser också kan dra nytta av dess fördelar:

Google Analytics - länk
En funktion som ger dig all möjlig, och omöjlig, statistik du överhuvudtaget kan tänka dig. Jag har använt den här funktionen för www.hkhok.se, www.mjorna.se och www.phonejoj.tk i två år nu, och kan lova er att jag verkligen inte lärt mig allt än. Tyvärr går det inte att få något av statistiken utskrivet på bloggen, men kan vara kul som bakgrundsinformation.
Ett seriöst program, med unika funktioner på många områden.
Får av mig φ φ φ φ φ, finns inget att anmärka på ;)

Besöksräknare/statistik - länk
En hemmagjord kod av den hemsidans innehavare Susanne. Den ger resultat i antal besökare idag, senaste veckan, senaste månaden, och totalt. På min blogg hittar du detta längst ner i menyn.
En simpel, men välanvänd funktion i Bloggsverige som helt klart fyller sin funktion.
Får av mig φ φ φ, på grund av att det inte går att ta bort länkarna från siffrorna..

Nedräkningar - länk
En bra kod som endast går att använda till en sak, nämligen nedräkningar. Dock fungerar funktionen alldeles utmärkt bara du förstår vad koderna innebär. På min blogg finns det nedräkningar i menyn.
Enkel funktion att förstå och använda, dyker upp allt oftare på bloggar.
Får av mig φ φ φ, på grund av att den inte går att inkludera i annat script.Jag hoppas att jag gjorde detta lätt att förstå, men har du några frågor är det fritt fram att ställa dem i kommentarsfältet. Du får vara anonym om du vill, bara jag får möjlighet att förbättra min guide :)
Dessutom får du gärna dela med dig av de funktioner du använder, så kanske jag börjar använda dem och gör ett enskilt inlägg om just det? Alltid kul att förgylla sin blogg med funktioner, så kom igen och kommentera!

2009-01-05
23:11:25

HK Hök

Idag har det varit fullt fokus på en sak, nämligen min handbollsklubb HK Hök :)

Dagen började dock med att jag vaknade vid kvart över 9 för att ta emot mina kusiners hund då jag skulle vara hundvakt under dagen. Jag lämnade dock över ansvaret relativt mycket på resten av familjen :). Här är en bild på hunden tillsammans med min lillasyster Josefin:Klockan 12:30 kom Fredrik som jag har mitt projektarbete tillsammans med och vi började koda lite på www.hkhok.se. För några dagar sedan publicerade vi ju en gästbok, och idag var det en ny header som gällde. Dessutom jobbade vi lite med att hemsidan ska bli mer självständig när vi väl hoppar av arbetet med den. Kan bli lite jobbigt att fixa med den när man gör lumpen ;). Det blev mycket jobb och vi glömde bort att äta så vi slängde i oss två mackor var innan vi skulle iväg på ännu en sak som hade med projektarbetet att göra: Vi skulle möta ordföranden i klubben angående vårt arbete.

Vi träffades i teorisalen i Lagaholmshallen (länken går till min tränares blogg där han förklarar vilken fin hall vi har), där vi diskuterade vad vi hade gjort, vad som är på väg och hur vi ska gå till väga när vi börjar jaga sponsorer i början på februari. Han verkade väldigt nöjd med vårt arbete, och i fortsättningen ska vi få 10% av alla pengar vi drar in till klubben :) En härlig överraskning..

Därefter var det träning, och jag märkte av att jag saknade energi på grund av mitt dåliga matintag under dagen.. Men skit samma, jag lyckades ta mig igenom träningen och det är nog ganska stor chans att jag får spela i första matchen för året, borta mot Bjärnum på fredag :)

Jag förstår inte riktigt var alla mina läsare kommer ifrån, för på bara 5 dagar har jag fått mer än 100 unika besökare, men jag klagar inte, utan det gör bara min dag ännu bättre :)

PS. Om ni gillar det min tränare skrev om Lagaholmshallen i bloggen, missa då inte hans matchreferat på hkhok.se. Dock utfärdas en liten varning för beroende..

2009-01-05
01:16:01

Tidsfördriv

Så här kul har jag ikväll (natt), så här får ni lite mer information om mig..Vilken årstid tycker du bäst om?

Sommar och vinter, finns roliga saker att göra på respektive halvår :)
Brukar du sjunga i duschen?
Nej, det har jag aldrig fått för mig att göra ;)
Vilken sport tycker du är roligast att se på tv?
Handboll är roligast, det händer mer än i t.ex. fotboll.
Vad skulle du göra om du vann en miljon kronor?
Skulle köpa en systemkamera, och spara resten till pilotutbildning och resor efter lumpen :)
Vad är det bästa med julafton?
Att träffa släkt/vänner och så julklapparna :)
Vad får dig att slappna av?
När jag känner att jag hänger med i mitt eget liv
Är du mörkrädd?
Ja, lite mörkrädd är jag, men jag klarar mig..
När går du upp ur sängen en typisk helgmorgon?
Beror vad som kommer hända på dagen, men mellan 10 och 14 typ..
På vem/vad avreagerar du oftast din ilska?
Familjen..
Tycker du rökning/snusning borde förbjudas i lagen?
Rökning borde förbjudas, vad har det för nytta överhuvudtaget? Det skadar inte bara rökaren utan även personer i dess närhet som kanske är icke-rökare.
Bor du utomlands?
Nej, det gör jag inte, men skulle gärna vilja göra det i framtiden :)
Hur länge varade ditt längsta förhållande?
Aldrig haft något..
Bråkar du och dina syskon ofta?
Det händer ibland, men går snabbt över..
Vad tycker du om rökförbudet på krogen?
Riktigt bra beslut, ett av de bättre som regeringen kommit på faktiskt :)
Läser du ofta böcker?
Nej, sist jag läste en bok var när vi var tvungna i skolan. Dock är det ett ganska bra tidsfördriv på tåget fram och tillbaka till skolan..
Vad föredrar du för sorts filmer?
Komedi, antingen med drama eller action. Gillar också polis-/kriminalfilmer.
Vad slösar du mest pengar på?
Oj, jag slösar inte så mycket pengar.. är en riktig spargris ;)
Vill du gifta dig?
Det är mycket möjligt att jag vill i framtiden..
Vilka tvprogram som går just nu har du fastnat för?
Gillar reklamen för Time Warp, annars är Numbers och Scrubs favoriterna..
Vilka husdjur har du haft innan?
Haft en kanin, men är pälsallergiker så nu har vi inget husdjur
Var badar du helst?
På Sveriges längsta sandstrand såklart :) 1000 meter hemifrån..
Vad dricker du för alkohol?
Cider :D
Vilka djur är du mest rädd för?
Svår fråga, det vet jag faktiskt inte..
Vilken musikstil tycker du bäst om?
Som jag skrivit innan, RADIO :)
Vilka språk kan du?
Svenska, engelska, tyska och lite spanska.. Muy bien ;)
Gillar du att dansa?
Jadå, det är trevligt..
Vad har du för klädstil?
Bekväma, och såna jag själv trivs i..
Hur vig är du?
Det beror på vad man jämför med ^^
Vad dricker du helst när du är törstig?
Vatten, mjölk eller nån form av läsk.. beror på situation
Vilken är din favoritglass?
Maple Walnut är en favorit :)
Vilket kaffe sörplar du helst?
Inget alls!
Vilket mobilmärke föredrar du?
Sony Ericsson
Vill du gå ner i vikt?
Nej, jag är nöjd..
Vad äter du helst när du ser på film?
Popcorn..
Lever dina föräldrar tillsammans?
Japp, och jag hos dem ;)
Har du tandläkarskräck?
Nej, inte alls
Är du en morgon eller kvällsmänniska?
Varken eller, jag är en nattmänniska ;) (märks på tiden på det här inlägget..)
Var är du född?
Halmstad BB..

2009-01-04
22:08:55

Kommentarskrångel

Jag var lite förvånad över att ingen hade kommenterat något av mina inlägg, men så fick jag ett mail från Ellen (bild till höger) där hon berättade att min kommentarsfunktion enbart gav svaret "Ett fel uppstod när din data bearbetades.". Detta berodde på att jag på något oförklarligt sätt lyckats lägga till en siffra i ett av kommentarsfälten.. Ett stort tack till henne för att hon gjorde mig uppmärksam på problemet :)

Detta var väldigt oväntat, eftersom jag än så länge inte har gett mig på att ändra något i kommentarsfälten mer än att ändra texterna runt om.. men jag hade tydligen lyckats ändra något så att hela systemet förstördes ;)

Nu funkar det åtminstone igen, och jag ser fram emot alla kommentarer som kommer komma fram i framtiden :D

Förresten, glöm inte att prenumerera på min blogg via bloglovin, länken finns under den blinkande symbolen ute i menyn :)

2009-01-04
21:12:12

Oerfaren bloggare

Det märks tydligt att man inte är van vid att ha bloggen.. Alla som bloggat ett tag, och främst de mer kända bloggarna har i princip bilder med i varenda inlägg. Jag kom dock på att jag borde tagit bilder före/efter min städning för sent, så det fanns inte mycket att göra åt det då..

Ska se till att förbättra detta och försöka få med bilder i fortsättningen ;)

2009-01-04
20:50:06

Minradio.se

Sitter här efter en hel dags städning av rummet, har precis kollat igenom mina bevakningar på bloglovin och nu lyssnar jag på 80-talsmusik via min favoritmusikspelare :)


Den heter minRadio och klickar du här kommer du till deras sida och kan välja vilken kanal du vill lyssna på direkt. Anledningen till att detta är min favoritspelare är att jag alltid varit en radiolyssnare, och egentligen aldrig fastnat till att lyssna på samma artist/grupp mer än ett fåtal låtar. Då är radio perfekt :). Någon annan som bestämmer vad som ska spelas, och det som spelas är för det mesta nya låtar eller populära som folk röstat fram ska spelas. Det passar mig utmärkt :). Att man sedan kan lyssna på datorn, och helt utan reklam (förutom 10 sekunder när du först startar musikspelaren), är en perfekt kombination.

MinRadio har ett flertal olika kanaler att välja på, och för tillfället lyssnar jag alltså på kanalen 19åttiotalet. Vill du också lyssna kan du komma direkt till kanalen här.Måste även lägga in ett litet citat från tjuvlyssnat.se som jag läste precis:

Less is more means more is less, more or less
ICA, Halmstad

Två tjejer ~20 står vid mejeridisken och inhandlar varor till vad som verkar bli en tacokväll.
Tjej 1: Alltså kolla på det här!
Hon plockar en 2dl crème fraîche från hyllan och pekar på etiketten.
Tjej 2: Vadå?
Tjej 1: Kolla, 30% fett! Det är ju jättemycket!
Tjej 2: Ja fy, men vi måste ju ha crème fraîche. Vad ska vi göra?
Båda står tysta en stund och ser förkrossade ut när den ena tjejen ser något på hyllan och skiner upp som en sol.
Tjej 1: Kolla! Den burken är på 5dl!
Tjej 2: Ja vadåra?
Tjej 1: Men fattar du inte? Om vi köper 5dl-burken istället för 2dl-burken så är det ju 30% fett utspätt på en större yta.
Tjej 2: Men åh det är ju klart. Fan va bra vi är!
Och så traskar de vidare i butiken.


2009-01-03
23:22:34

Körslaget


Idag var det dags för del 3 av Körslaget. Efter sex framträdanden, lottodragning, snabbgenomgångar och röstningstid kom resultatet fram, och idag var det
Team LaGaylia (Sundsvall) som fick lämna programmet.Vi kör en genomgång på körerna i den ordning de uppträdde idag.

Team Magnus - Lets get the party started
Tre stycken solister som sjöng verserna och en något förändrad refräng var Magnus vapen den här kvällen. Jag tyckte själv att det var sådär, för man ska inte förändra alltför mycket på refrängen, för det är det som folk känner igen.. Som avslutning lyckades han även få till en "skandal", där en av körmedlemmarna slet av sig sina byxor och stod i enbart underkläder med BORÅS upptryckt på rumpan ;)

Team LaGaylia - Kiss
Fyra solister, men de sjunger bara små korta delar, så det blir inte uttråkat. Dessutom har LaGaylia lyckats framhäva texten bra i låten, och fått kören att agera efter vad de egentligen sjunger. Den här kören har dock fått för sig att man ska lägga in hejaramsor i låtarna, så den här gången kom "He-e-eja, heja Norrland, heja" i slutet på låten. Det tycker jag förstör lite av deras i övrigt alldeles utmärkta nummer.

Team Erik - Apologize
Endast två solister, och en bra tryck i sången är enligt mig en bra förklaring på dagens framträdande. Erik har gjort ett vågat låtval, då alla andra väljer klassiker kör Erik på nytt. Sammantaget blir det en väldigt känslosam låt, och jag sätter ett stort plus för den manlige solisten, medan den kvinnlige får ett litet minus. Framträdandet är trots det ett av de bättre för dagen!

Team Nanne - Black or white
I princip två körer och två solister, då tre tjejer skapade en egen kör i kören på scen. Detta var enligt mig det bäst synkroniserade och till agerandet det bästa framträdandet för dagen. Nanne spelade på ett säkert kort, en gammal klassiker som många känner igen. Dock gjorde hon en intressant grej i arrangemanget, där hon helt plötsligt fick till en rap innan sista refrängen.

Team Wells - Deadringer for love
Robert ställer upp med den mest taggade kören för dagen, med ett flertal solister som gör enstaka korta framträdanden. Det här är en körinsats på hög nivå, och man märker av Roberts mångåriga musikkarriär. Kören börjar på två sidor, män och kvinnor, och sjunger första versen och refrängen, sedan går de ihop och bildar en kör med action och en intensitet som de var ensamma om ikväll.

Team Hanna - Don't stop me now
Ytterligare en bra körinsats, men i det här framträdandet gör Charles "Chulle" en grymt bra solosång också. Helt rätt val av Hanna att sätta honom på den rollen i den här låten. Tillsammans i kören får de låten att bli väldigt mäktig, då det är lugnt i vissa partier och sedan drar hela kören igång och det blir riktigt bra sång :) En av favoriterna!Slutligen skulle jag avslöja min favorit, men det är så svårt att välja.. Jag väljer tre av de kvarvarande körerna, som jag tycker gör ett bättre jobb än de övriga. Dessa är:
 • Team Erik - han vågar satsa på nya låtar, och hans kör hänger på idéerna och gör de till riktiga körsånger..
 • Team Wells - erfarenheten lyser igenom, och det är inget snack om att kören är den mest taggade..
 • Team Hanna - hon väljer lite ovanligare låtar, men de är fullt anpassade till kören som gör dem perfekt..

2009-01-03
20:31:32

En lugn kväll

Nu har jag lagt ner tid på bloggen under två dagar, och jag ska nu ta en välförtjänt lugn kväll :)

Har precis ätit pannkakor, glass och jordgubbssylt, och nu ska jag sätta mig i soffan tillsammans med resten av familjen och kolla på Körslaget.. Som tur är har man en digitalbox med inspelningsmöjlighet, så att vi nu kan spola tillbaka en halvtimme och sedan snabbt spola över reklamavbrotten när de kommer. Helt underbart!

Jag återkommer efter programmet med en liten recension av varje kör och min favorit :)

2009-01-03
17:12:25

Projektarbete

Förutom att koda den här bloggen håller jag även på med en riktig hemsida som projektarbete. Jag gör det tillsammans med min lagkamrat och även "klasskamrat" Fredrik (han som väckte mig idag :P). Vi har som mål att marknadsföra vår handbollsklubb, HK Hök, på ett bättre sätt än tidigare, och har med det målet startat en hemsida och gett oss ut på sponsorjakt.

Att koda en hemsida är inte det svåraste som finns, det är trots allt ganska logiskt, vilket både min och Fredriks hjärna passar bra till :), men att jaga sponsorer var värre än jag trodde.

Visserligen är vi inne i en finanskris som ingen egentligen varit med om tidigare, där USA, världens starkaste ekonomi, håller på att krascha med bilindustri mm. Det leder i sin tur till att Kina, det mest USA-beroende landet i världen, också förlorar sin köpkraft och sammanlagt leder det till att hela världens produktion stannar upp. Nog om finanskrisen, men trots allt är det den som företagskontakterna skyller på när de inte kan avvara 500 kronor för en reklamplats på vår mycket snygga hemsida :).

Jag har lagt in hemsidan som en länk i menyn, men för er som läser detta och vill se det direkt, klicka här.

Dagens nyhet på hkhok.se är en gästbok, som ni väldigt gärna får skriva i. Jag håller dock på med mycket koder i bakgrunden, som inte kommer synas, men gör att administrationen av hemsidan förenklas betydligt.

Nu ska jag ta en paus från kodantet och kolla de bloggar som jag har uppsatta på bloglovin.com. Ni glömmer väl inte att lägga till mig där? För det finns två länkar i menyn :)

2009-01-03
13:20:03

Lördagsträning

Hejsan allihop som läser! ;)
(Enligt min besöksräknare är det redan 8 stycken som varit här..)

Det blev en sen kväll igår när blogg.se började krångla och jag försökte bli klar med min design på alla sidorna. Nu ska det fungera, bara min header som ska bytas ut mot nåt mer tidsenligt :P

Slutligen gick jag och la mig vid 2, men jag var inte trött nog så jag tittade på Medicinska mirakel och sen Cold Case. Det var en kille som fått en träplanka från ett hus genom bröstet, efter en krock med en hus-transport. Det var spikar och allt möjligt, men han klarade sig helt utan vidare skador.. Cold Case handlade om ett mord på en svart basebollsspelare 1945, som de 2005 tog upp och löste. Hyfsat intressant, och väldigt bra att somna till :D

Jag tänkte lite på att jag skulle ställa min väckarklocka på väckning vid 9 idag, för att jag skulle kunna äta frukost och så innan handbollsträningen som började vid 10.. Tydligen lyckades jag inte komma till handling i det fallet, utan jag hade tur som fick ett samtal från Fredrik som ville åka med in. Vilken tur :)

Väl på träningen var det uppvärmning i 10 minuter, sen 3x30 minuters spel.. När man var lagom slut efter det, kom tränaren på att det var dags att köra lite fys också.. Så det blev 2 omgångar med 5x30 sekunders fys i olika former.

Efter träningen hade vi ett kort spelarmöte där vi diskuterade hur vårsäsongen skulle se ut och lite annat.

Nu är jag tillbaka hemma, och ska nog lägga lite tid på att fixa en ny header, januari 2009 får väl ha nåt speciellt :)

Ha det bra allihop!

2009-01-02
21:24:50

Nedräkningar

Jag vet inte om ni sett dem, men ute till höger har jag några nedräkningar till några speciella tidpunkter i mitt liv. Det är inte så lätt att förstå dem, så jag ska förklara de lite närmare..

Vi börjar med
Mallorca.
Den 30 mars 2009 reser jag, tillsammans med min klass samt en klass från både Varbergs och Falkenbergs Drottning Blanka-skolor, till Mallorca för att plugga där nere i 5 veckor. Det är i och för sig bara 4,5 vecka, men det låter bättre med 5 :)

Under tiden där nere ska vi läsa Psykologi A, Projekt och företagande (Ekonomi) samt Försäljning och service (Turism). Det innebär i princip att vi har lektioner i psykologi, och sedan ett projektarbete i gruppform i de andra två ämnena gemensamt. Grupperna bestäms av lärarna som åker med, och kan inte ändras under tiden. Jag kommer säkerligen nämna detta fler gånger innan det väl är dags att resa :)

Nummer två på listan är studenten.
Jag tror inte att den behöver förklaras mycket mer än att drygt en månad efter att vi kommit  hem från Mallorca är det dags att ta studenten :). Perfekt avslutning på terminen va?

Sist men inte minst står Lumpen.
Behöver väl inte någon närmare förklaring detta heller, förutom att jag i juli 2009 (har satt nedräkningen till den 15:e eftersom jag inte vet exakt) ska rycka in som Stabsassistent (LA703) på Trängregementet i Skövde. Därefter ska jag utbildas där i 327 dagar innan jag muckar. Troligtvis blir detta i juni 2010.

Så nu vet ni lite mer om vad som väntar i mitt liv framöver, och självklart är det dessa tre saker som jag ser fram emot mest under 2009.

2009-01-02
20:57:31

Vem är jag?

Jag har ju skrivit en liten presentation ute i menyn till höger (åtminstone finns den på startsidan), men den är ju långt från fullständig.

Tänkte att jag skulle skriva nåt mer om mig själv, och vad kan passa bättre än en lista tagen från någon community?

Namn: Jonas Eric Peterson (Jonas betyder duva (=fred) och Eric kommer från min farfar)
Bor: Mellbystrand (orten med Sveriges längsta sandstrand)
Ålder: 18 år (född 2 augusti 1990)
Längd: 183 cm
Hårfärg: Mörkbrunt
Ögonfärg: Växlande (har ingen aning vilken färg de är idag...)
Civilstatus: Singel

Intressen: Sport, teknik, foto och resor

Skola: Drottning Blankas gymnasieskola, Halmstad
Program: Samhällsvetenskap med inriktning ekonomi(/turism)

Favoritmat: Tacos
Favoritsiffra: 8 (augusti samt mitt handbollsnummer :))
Favoritfilm: Älskar Polisskolan, egentligen alla filmerna i serien.
Favoritbok: Maskin-ön - Jules Verne (han var långt före sin tid, och alla hans böcker är bra)
Favoritlåt: Time of Your Life - Green Day (låten har allt!)

Nu har jag gjort en ganska lång presentation, åtminstone tog det lång tid..

Läste ni igenom allt? Saknades något? Skriv gärna en kommentar med det som saknades, så kan jag lägga till det i efterhand :D

2009-01-01
20:02:10

2009 - horoskop


Lejonet


Kärlek och vänskap:
Ett år som skänker dig lycka ligger framför dig. Ett år som går i romantikens tecken och kärleken blir av bästa sort. Har du en trygg vän vid din sida så tror stjärnorna på fortsatt rar romantik. Du är omtyckt och mycket för ditt så hjälpsamma sätt och kanske allra mest för att du är så glad. Du ser glädjen i livet, men det är inte alltid som du lyckas få andra att se det du ser. De dina är din trygghet och har du småknattar i din närhet så finner de i dig en härlig och fin vän. Den som ännu inte har funnit sin vän för livet tycks inte stressa efter kärleken, den kommer i alla fall.

Arbete och ekonomi:
Nu tycks det som att du kommer att börja arbeta inom nya områden. Det som berör service- eller media ska vara till din fördel. Har du mycket med skrift och data att göra så är du extra framgångsrik och mycket genom att du har ett sådant bra psykologiskt sätt att ta människor och deras problem på. Allra bäst har den det som har sitt arbete till en viss del förlagd i sin bostad.

Speltips:
Vill du testa din vinstmöjlighet i spel så är det hästar som blir ditt bästa val av spelen, men även en obligation kan vara rätt val och ge lite pengar på fickan.

Lyckotal:
7 (men jag tror jag kör på 8 som jag brukar ;)

RSS 2.0