2009-12-31
19:25:42

Gott Nytt 2010!

Har suttit och fixat med en ny design till bloggen hela dagen, men nu får jag ta uppehåll i det. Precis ätit middag med familjen också, och nu ska jag förbereda mig för fest!
Men innan jag ska sticka, måste jag önska alla trogna, tillfälliga och drop-in-läsare ett

2009-12-30
13:29:28

Vecka 2-3

Redan nu var det dags för vår första fältvecka, den så kallade ”fältvaneveckan”. Veckan stämmer bra överens, eftersom vi var ute i drygt sju dygn. Dagarna innan handlade om utbildning i den materiel som används ute i fält samt att packa både den gemensamma och personliga materielen. Under veckan var det ”fältvana” som gällde, alltså att få upp vanan av att bo och verka ute i fält. Det handlade om att slå upp och ta ner tält (något som skedde varje dag hela veckan), vapenhantering, grupperingar osv.

Vi hade också under veckan våra första stridsövningar, då vi sköt med lösa patroner (gjorda av trä, som splittras mot den sk. lösskjutningsanordningen). I nästa inlägg blir det en bildbomb från detta tillfälle.

Efter sju dygn utan någon vidare sömn (vi fick agera patrull och eldpost under en timme på natten) var man ganska sliten när marschen tillbaka till regementet var avklarad. Där var det dock inte någon vila som gällde, utan istället var det bara att ta tag i vård av materiel. Först gemensam, därefter personlig och till slut fick man ta hand om sig själv (en mycket efterlängtad dusch kan jag meddela!)

Helgen vecka 3 tror jag inte att det var många som gjorde annat än sov, bara för att smälta allt som hänt och dessutom låta kroppen återhämta sig.


2009-12-28
17:56:38

Vecka 1

Klockan 06:30 den 27 juni lämnade jag mitt rum med en del packning för att åka in till Laholm station och därifrån påbörja min resa mot Skövde och mina knappt 11 månaders värnplikt. Tågresan gick bra, och i Göteborg stod jag och väntade på värnpliktsbussen tillsammans med ett tiotal andra. Den resan gick inte lika bra, vi missade personerna i Alingsås som skulle hoppa på, så vi fick vända tillbaka och hämta dem..

Väl framme i Skövde inleddes veckan med upprop, uthämtning av samtlig materiel och en massa regler. Vi fick också reda på våra rättigheter och skyldigheter som värnpliktiga. I övrigt gick veckan åt till att lära sig hur lumpen är i alla möjliga bemärkelser, främst marsch och förhållningssätt till högre befäl. Dessutom fick vi ut våra AK5 Ceasar (AutomatKarbin 5 modell 3) efter att samtliga blivit godkända på säkerhetsgenomgången samt provet.

Prov inom Försvarsmakten är inte samma sak som prov i t.ex. skolan. När det gällde skolprov fanns det olika gränser för olika betyg, medan man i Försvarsmakten endast har en gräns. Den är godkänd, och ligger för enkelhetens skull på alla(!) rätt.


Mina härliga logementskamrater!

Redan första helgen, till våra befäls stora fasa, fick vi åka hem i uniform. Jag tror att det är den enda gången som majoriteten av vårt kompani har åkt hem i den. Självklart var jag en av de, men på grund av min långa restid är det inget som händer så ofta, utan det blev första och sista helgen det här året.

 


Det här är tänkt att bli en liten serie med inlägg, där jag nu i efterhand berättar om första halvåret, och sedan under nästa år kommer uppdatera lite oftare och "live". Missa inte att följa min lumpen-resa,
följ bloggen med bloglovin'.


2009-12-20
14:08:28

Jullov & nytt projekt

Om ni blev förvånade när ni kom hit och såg allting huller om buller behöver ni inte vara oroliga. Jag har kopierat min design och återställt den till en utav standardmallarna för att Krille som ligger bakom bloggdesign.nu ska ha en blogg att experimentera med i sitt nya projekt: En ny bloggportal = en förbättrad version av blogg.se.

Ni kommer garanterat att höra mer om detta här i bloggen framöver, kan vara kul med något nytt och framför allt slippa alla problem som blogg.se har på kvällar/helger.Förhoppningsvis blir många glada för det här inlägget, trots allt snart 5 månader sen jag skrev senast. Jag har fått jullov (även om jag ständigt har 48 timmars beredskap) och självklart ska jag ge er en uppdatering på vad som hänt under de här månaderna.

Undrar ni något speciellt? Tveka inte att ställa frågor om det redan nu, så kan jag svara på de direkt i min sammanfattning!

För er som inte vet vad jag pratar om, så gör jag lumpen för tillfället -> 2010-06-18

RSS 2.0